I strupa på Google

Søkemotoren MSNBot, lansert i det stille nå i juni, kan få en sentral plass i en ny Microsoft-strategi. Antakelig er det en dårlig nyhet for Google.
Det nyutviklede programmet søker seg gjennom weben for å lage en indeks av html-lenker og dokumenter. Ikke akkurat revolusjonerende, men når det er Microsoft som gjør det kan det få ganske drastiske konsekvenser for markedet.

Ifølge den etterettelige nettavisen Cnet News, kan MSNBot være det første skrittet i en plan som går ut på å bygge opp en ny søketeknologi gradvis for å bygge broer mellom selskapets ulike websteder, applikasjoner og, selvsagt, Windows.

På nettleseren

En av konsekvensene kan være at nye søkefunksjoner blir innebygd i nettleseren Internet Explorer, men også at søkingen rettes "innover" mot bedriftsnettverk, i regneark, e-post-databaser og andre, "lokale" dokumenter.

Målet er ganske åpenbart: markedsleder Google skal få en seriøs utfordrer:

-- Det Google har gjort når det gjelder å lage glimrende brukertjenester, har motivert oss til å gå tilbake og doble vår egen innsats. Vi investerer tungt i å bygge det vi håper og tror blir en "best i klassen"-tjeneste i nær framtid, uttalte nylig sjefen for MSN-portalen, Yusuf Mehdi, på en konferanse holdt av investeringsbanken Goldman Sachs.

Ifølge Cnet News er det sannsynlig at søketeknologien vil inngå i den nye versjonen av Windows, med arbeidsnavnet "Longhorn".

-- Google er ynkelig

Taktikken er klassisk Microsoft: utvikle en applikasjon og bygg den inn i Windows-universet, slik at brukerne ikke lenger trenger programvare fra andre selskaper. Det kan fort bli historien om Netscape på nytt.

Jim Allchin, en av Microfofts toppledere, uttalte følgende til Seattle Times for ikke lenge siden:

-- Google er jo et fint system, men sammenlignet med min visjon er det ynkelig.