Studenter starter egen bedrift

Studenter starter egen bedrift

Ikke alle utdanner seg til arbeidsledighet. Fire studenter fra Høgskolen i Bergen vant Rosings Studentpris i fjor høst. Nå jobber de med produktideen i sitt eget selskap.
Selskapet Tendo Tech ble etablert høsten 2003. Selskapet leverer informasjonssystemer for styring og fjernovervåkning av utstyr via mobile enheter. Tendo Tech har seks ansatte og har kontorer i Bergen og Trondheim.

Selskapet ledes av tidligere studenter ved Høskolen i Bergen, de samme personene som i fjor høst vant Rosings Studentpris for sitt produkt FirsToKnow. Plattformen er bygget på Java-teknologi og gprs-protokollen.

Prosjektet som ledet opp til produktet ble startet våren 2003 under navnet MobJab, som hovedoppgave ved Institutt for data- og realfag ved Høgskolen i Bergen av studentene Irene From, Arvid Torset og Vidar Aasebø. Prosjektet mottok også Kristofer Lemkuhls stipend for fremme av norsk næringsliv for 2003.

Målet er 100 prosent

Utviklingsansvarlig og en av gründerne, Arvid Torset, forteller til Computerworld at årsaken til at de startet eget selskap delvis var at jobbmarkedet var dårlig for nyutdannede.

-- Vi syntes vi hadde en god idé og hadde lyst til å starte egen bedrift, sier han.

Nå er utviklingsfasen snart over. Torset forteller at systemet begynner å bli ferdigutviklet, og at jobben nå blir å gå ut med produktet. Gründerne har begynt med salgsfremstøt.

De seks ansatte i selskapet står for rundt tre årsverk. Torset selv jobber 85 prosent i et annet selskap i tillegg til jobben i Tendo Tech.

-- Målet er å bruke 100 prosent av tiden på eget selskap og det skal vi klare. Vanskelig å si når, men om ett år kanskje.

Mer nyskapning i vente

Vekstplanene er lagt for den unge bedriften.

-- Jeg tror at mobile tjenester kommer mer og mer, og at bruken av slike tjenester blir mer vanlig for å overvåke bedrifters data uten å være tilstede selv. Det vil gi oss vekst, sier Torset.

I første omgang satses det lokalt i Bergen og Trondheim for å ha nærhet til kundene. Deretter landet under ett, og etter det, utlandet.

-- Hvor vanlig tror du det er for it-studenter å starte sitt eget?

-- Jeg tror ikke det er så veldig vanlig i Bergen, men på NTNU er det mer vanlig, og mer tilrettelagt for det.

Torset forteller at høyskolene nå har fått pålegg om å drive mer nyskaping, og at det dermed vil bli mer vanlig å starte eget etter hvert.

Erfaring som er verdifull

Men å starte sitt eget selskap som nyutdannet er ikke noen dans på roser. Torset forteller at det ikke har vært mye fritid å snakke om, og at det sosiale livet blir hemmet.

-- Men man får en erfaring som er gull verdt, sier han.

Torset vil absolutt anbefale andre med en god idé å gå samme vei.

-- Hva synes du om rammebetingelsene som ligger der for å kunne starte eget firma basert på en god ide?

-- Vi har vært heldige. Vi har støtte fra Innovasjon Norge, og har kontor i et inkubatormiljø på skolen. Det gir oss lite utgifter. Dessuten har vi valgt å bruke regnskapsfører og revisor. Man sover bedre om natten på den måten, og vi kan ha fokus.

-- Hvis du kunne få oppfylt ett ønske i forbindelse med oppbyggingen av selskapet, hva ville det vært?

-- Hvor skal jeg begynne..? Det som hadde vært ønskelig er litt mer kommers tenkning under studietiden slik at vi visste litt mer om hva vi gikk til. Dessuten skulle høyskolene hatt mer ressurser for å følge opp spirene som er der, men jeg tror det blir en endring på dette.

-- Tror du at du jobber i Tendo Tech om fem år?

-- Ja, det tror jeg.