Suksess i en boks

Suksess i en boks

Programvareselskapet Citrix troner på topp i salg av sikkerhetsmaskinvare.

Citrix vinner på satsingen på Citrix Access Gateway (CAG), en boks som støtter mobil roaming og sikker tilgang til interne nettverk over Internett, uten å bruke terminaltjenere. Etter under et år i markedet inntar selskapet lederplassen i antall leveringer av sikkerhetstjenere for sikker nettverkstilgang.

        

Citrix har de siste årene gått vekk fra å være en tynnklient/terminaltjenerleverandør til å levere nettverksinfrastruktur i smått og stort. I fjor kjøpte de Net6 og fikk tilgang til maskinvare for sikring av samband basert på SSL VPN, framfor de eldre VPN-standardene (IPSec). Dette innebærer enklere oppsett av sikker tilgang til interne nettverk enn eldre VPN, og også at Citrix gikk bort i fra å kreve egne Citrix terminaltjenere på innsiden for å sikre kommunikasjonen.

Standard oppsett

CAG kan kjøpes buntet med terminaltjener/tynnklientløsninger i Citrix Access Suite, eller som en enkel sikkerhetstjener.   

 

Det siste innebærer at Citrix er med i kampen rundt kunder som ønsker sikker tilgang på en enkel måte, uten å måte hive ut all gammel infrastruktur, eller legge til nye elementer. SSL-VPN bidrar til dette, fordi det innebærer at virksomheten sin brannmur ikke trenger å settes opp for kryptert, sikker tilgang. Dette er fordi løsningen bruker standard oppsett for sikker Web-tilgang som de fleste brannmurer og web-utforskere har som standard.

Mobil VPN

For bedrifter som utvikler mobiltilgangen, støtter også CAG roaming av VPN-tunnel mellom ulike databærere uten stadig re-autentisering. Dette innebærer at en klient kan hoppe mellom flere WLAN-soner, kabel-LAN og GPRS uten å måtte logge seg inn mot det sentrale datasystemet for hvert bytte for å opprettholde en kryptert, sikker VPN-tunnel. Vi har fått løsningen demonstrert, og vil legge til at det også er en fordel at VPN-autentisering går raskt.

        

I nyeste versjon 4.2 er det også lagt inn utvidet støtte for applikasjoner som bruker VoIP, og dermed sikring av telefoni og video/web-konferanser. Tilgang til dataressurser kan finsiktes ned til brukere, grupper av brukere eller tilgangsscenarier. Dette siste innebærer at tilgangsrettighetene kan skifte mellom ulike klienttyper (jobb-PC, PDA, hjemme-PC).

Gartner-ros

Rapporten om salgsandel kommer på toppen av en analyse fra Gartner Group i forrige uke, som plasserte Citrix og VPN-boksen i visjonærkvadranten. Gartner antar at SSL-VPN vil ta over for mer tradisjonell VPN, og at vi innen to år vil se at to tredjedeler av mobilarbeidere og fjernarbeidere vil bruke SSL VPN. Grunnen ifølge Gartner er at SSL er den mest utbredte sambandsstandarden i IT-industrien, med fordeler som plattform- og operativsystemuavhengighet og at alle Web-utforskere i vanlig bruk støtter standarden.

Maskinvare er bare innpakking

Citrix bryter også med en trend de siste årene om at programvareselskap ikke bør beskjeftige seg med maskinvare, men rendyrke ”det de kan best”. Da vi spurte Citrix sin konsernsjef Mark D. Templeton om satsingen på maskinvareenheter tidligere i høst, understreket han at maskinvare etter hvert var så standardisert at det var mer å regne som en innpakking og medium for distribusjon – omtrent som en CD/DVD-plate. Verdien for leverandør og kunde liger fortsatt i programvaren, uavhengig av innpakningen.

        

Her er mer informasjon om CAG.

 

Norsk distributør er Commaxx.