Sun åpner eget open source-kontor

Sun åpner eget open source-kontor

Sun Microsystems har opprettet et eget kontor for å koordinere sine open-source-prosjekter. I månedene fremover vil antall prosjekter øke.

Teknologi-evangelist Simon Phipps er mannen som skal styre nyvinningen. Hans rolle som sjef for open source er kjent materie, i og med han har hatt det same ansvaret i Sun de to siste årene, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Men med opprettelsen av et eget open source-kontor er det første gang Sun har hatt én ansvarlig leder for alle sine open source-prosjekter, hovedsakelig fordi Sun aldri har sett på open source som et eget område - men som en integrert del av selskapet.

- Hvis man ser på andre selskaper har de egne open source-avdelinger, og det er veldig enkelt fordi open source er som et laminat lagt på utsiden av selskapet. I Sun har brukermiljøene vært involvert i utviklingen gjennom hele selskapets historie, og å koordinere dette er en delikat og vanskelig jobb, sier Phipps.

Som å gjete ekorn

Selv om Phipps rolle vil være å samle og integrere open source prosjektene i Sun, samt sikre at de jobber sammen når de kan og leve ut "ideen om open source", påpeker Phipps at det nyopprettede Open Source Office ikke vil utøve kontroll over disse miljøene.

- Når man koordinere et stort antall slike prosjekter er det omtrent som å gjete ekorn, i alle fall til en viss grad, og det er igjen som å gjete katter, men i tre dimensjoner, sier Phipps.

Han sier videre at når man praktiserer brukerinvolvering i utviklingsprosjekter, kan man egentlig ikke bestemme så veldig mye.

- Jeg kan ikke fortelle folk som utvikler OpenOffice hva de skal gjøre, fordi de er avhengige av OpenOffice brukermiljøet. Men jeg kan sørge for at folk i våre open source-team møter hverandre flere ganger i året slik at de er klar over hverandre og ser på muligheter for å hjelpe hverandre, sier Phipps.

Flere prosjekter i vente

Sun har for tiden flere open source initiativer i gang: OpenSolaris, NetBeans og OpenOffice er blant de mest kjente.

Phipps regner med at listen over open source-prosjekter fra Sun vil vokse i de kommende månedene, i tråd med Suns nestsjef Jonathan Schwartz planer om å gjøre Suns programvare open source-tilgjengelig når det er gjennomførtbart.

Mange av Suns open source-prosjekter finner du her.