Sun åpner Solaris

Sun åpner Solaris

Sun har hintet om det lenge. I går ble det offisielt. Selskapet åpner kildenkoden til det Unix-baserte operativsystemet Solaris.
I går bekreftet Sun Microsystems det som mange har spekulert at ville skje. Selskapet planlegger å gjøre kildekoden til Solaris tilgjengelig gjennom en åpen kildekode-lisens.

Talsmann Russ Castronovo i Sun bekrefter ovenfor IDG News at arbeidet med en åpen Solaris-versjon allerede er i gang, men vil ikke avsløre om det dreier seg om hele operativsystemet eller når lanseringen vil finne sted.

- På dette tidspunkt er vi en utviklingfase. Vi er i "tenker på det"-stadiet og ser på detaljene. Det er en million ting vi må finne ut av, sier Castronovo.

Trues av Linux

Sun har tidligere lansert flere produkter basert på en åpen kildekode-modell, blant annet OpenOffice, Gnome-komponenter og Tomcat servlet container. Inntil nå har imidlertid Sun ikke villet slippe åpne versjoner av de største og viktigste produktene, kanskje spesielt Solaris og Java.

Når Sun nå endrer denne strategien er det hovedsaklig fordi Linux i stadig flere sammenhenger seiler opp et billigere alternativ. Salget av Linux-servere økte i fjerde kvartal med hele 57 prosent, sammenlignet med samme periode året før.

- Selv om kjernen i Solaris innholder interessant teknologi må en åpen versjon av operatisystemet komme i løpet av noen få måneder skal det være av interesse for utviklere, sier Eric Raymond, grunnlegger av Open Source Initiative.

- Hvis de ikke får gjort dette innen seks måneder vil det ikke spille noen rolle fordi Linux-utviklingen går for fort, slår han fast.

Raymond peker også ironien i at Sun nå vil åpene Solaris.

- Det er et faktum at Linux ble skrevet fordi Solaris var for dyrt og lukket. Hvis de hadde åpnet koden i 1990 eller tidligere, ville Linux aldri ha blitt utviklet, sier han.