Sun fornyer Staroffice

Sun fornyer Staroffice

Tirsdag slipper Sun Microsystems en ny versjon av sin MS Office-konkurrent, Staroffice.

Det er den første nye versjonen av Staroffice på to år. Igjen håper selskapet på å ta markedsandeler fra den dominerende programvarepakken for kontorapplikasjoner, Microsoft Office.

StarOffice 8 inkluderer regneark, tekstbehandler, database og presentasjonsprogramvare.

De nye applikasjonene skal ha bedre funksjoner enn før for å importere og eksportere fra og til Microsofts Office-programmer. De skal også kunne bruke Office-makroer. Openoffice.org begynte arbeide med å bedre kompatibiliteten med Microsoft i fjor høst.

Rent teknisk er kompatibiliteten med Office kritisk for at flere skal være villige til å gå over til den langt rimeligere konkurrenten. Nye Staroffice kommer 18 måneder etter at de to selskapene begynte å samarbeide og ble enige om ikke å saksøke hverandre i patentspørsmål. (LINK)

Norsk må vente

Staroffice foreligger ikke i norsk versjon i første omgang.

- Vi må vente til de store landene har fått oversatt til sine språk. Som et lite land stiller vi lenger bak i køen, sier Suns norges Stein-Erik Skogeng til Computerworld.no

Sun har tidligere sponset oversettelsen til bokmål og nynorsk, som er blitt administrert av openoffice.org. Men en engelsk-språklig av Staroffice 8 kan lastes ned fra disse sidene fra tirsdag.

Openoffice.org begynte arbeide med å bedre kompatibiliteten med Microsoft i fjor høst. 

Prisen ute hos forhandlerne er satt til 99,95 dollar, mens programmet kan lastes ned fra nettet for 69,95 dollar. Som før gjelder hver lisens for 25 brukere. For bedriftsbrukere er prisen satt til 35 dollar per bruker, opplyser news.com.

OpenDocument

StarOffice støtter OpenDocument-formatet, et stadig mer utbredt format for deling av dokumenter, med basis i åpen kildekode. Formatet støttes ikke av Microsoft, og er utviklet under oppsyn av open source-organisasjonen Oasis.

Det ble i forrige uke klart at myndighetene i delstaten Massachusets utelukkende vil bruke programvare som er kompatibel med OpenDocument-formater. Det utelukker Microsoft, som lagrer sine filer blant annet i XML.

Myndighetene i Massachusetts hevder å spare mange millioner dollar på sin beslutning.