Sun med tre AMD-maskiner

Sun med tre AMD-maskiner

Teknologi la grunnlaget for Sun. Teknologi er igjen i fokus når Sun introduserer sine nye tjenestemaskiner med AMD.
-- "Nettverket er datamaskinen" har vært vårt slagord fra første stund. Nettverkshandelen viser hvor riktig slagordet er. Det tar bare litt lenger tid enn vi trodde, sier Stein Erik Skogeng, administrerende direktør i Sun.

Tre nye tjenestemaskiner basert på AMDs Opteron skal skape interesse for Suns teknologi hos nye fagfolk, særlig innen programvareutvikling. Sun vil først og fremst fremme sitt eget maskinmiljø Solaris, men er ikke fremmed for at kundene både bruker Linux og Microsoft Windows Server.

Nye muligheter

Etter flere vanskelige år ser Sun nye muligheter i markedet. Grunnlaget er friskmelding fra analyseselskapet Gartner, økende aksjekurs, strategiske oppkjøp, større optimisme i industrien, ny teknologi og et programvaremiljø som blir viktigere og viktigere for nettverkstjenester.

Selv om Sun ikke tjener penger på sin Java-utvikling er Java-miljøet en vesentlig forutsetning for tiltroen hos tunge fagfolk på teknologi. Spørsmålet blir i hvilken grad de kan argumentere for sine synspunkter overfor en ny generasjon ledere.

-- Vi vil alltid være nummer en på Unix. Vi har oppnådd 2,5 millioner kunder på Solaris 10, seks millioner på Solaris 8 og 9, forklarer Frank Tenambergen, teknologispesialist i Sun.

Sun har forsøkt å fremme sitt Unix-miljø, Solaris, i åtte år på x86-maskiner.

-- Av de 2,5 millionene går 1,6 millioner på x86-arkitektur. Det er ikke bare våre maskiner, men også på Dell, Hewlett-Packard og IBM, sier Frank Tenambergen.

To oppkjøp har kostet Sun dyrt, men erfaringen og forståelsen fra de mange årene er overført til de nye maskinene.

Suns teknologiarkitekt Andy Bechtolsheim kom tilbake til Sun med det siste oppkjøpet. Andy var opprinnelig ansatt nummer 1 i Sun og regnes av mange som en av de beste datamaskinutviklerne. Hans firma hadde jobbet med å lage alternative tjenestemaskiner med AMDs Opteron.

Først ute

Opteron var først ute med å utvide Intels X-86-arkitektur til 64 bit, hvilket er nødvendig for å adressere store datavolumer og håndtere store applikasjoner. Siden har Intel utvidet sin egen arkitektur i Xeon EM64T.

Tjenestemaskiner med minne på over 100 GB er etterspurt av fagfolk som forstår hvordan minnehåndtering av data effektiviserer i forhold til å jobbe mot de samme dataene på platelagre.

Skal man tro Suns toppsjef Scott McNealy er de nye tjenestemaskinene overlegne alternativer fra Dell. McNealy hevder at de bruker to tredjedeler av strømforbruket, koster bare halvparten og har nesten dobbelt ytelse.

AMD har selv utfordret Intel på ytelse, men Intel er ikke interessert i en duell. Hewlett-Packard som har tilsvarende maskin både med Intel og AMDs prosessorer, vil ikke diskutere hvilken som er best. Avhengig av oppgaven, er Hewlett-Packards svar sine kunder.

Hva man kan si er at AMDs prosessor er mer effektiv enn Intels i øyeblikket grunnet koblingen mot minnet. Det kan ha stor betydning for tungregning, men har ikke nødvendigvis tilsvarende effekt for forretningsapplikasjoner.

En grunn for suksess er ifølge Sun, Open Solaris. Solaris er gitt til 8Open-Source-miljøet8 slik at det bare er mindre avgifter tilsvarende kostnadene for Red Hats Linux.

Dermed vil programvaremiljøet kunne dra nytte av Solaris som er et avansert maskinmiljø sammenlignet med Linux-alternativene. Hvorvidt programvareutviklerne i større grad vil benytte Solaris gjenstår å se.

Maskiner

De nye maskinene betegnes Sun Fire X2100, X4100 og X4200. De erstatter Sun V20Z. Den større V40Z vil fortsatt bli tilbudt.

X2100 og X4100 er 1 U (4,45 centimeter), mens X4200 er på 2 U. Maskinene benytter ifølge Sun de aller nyeste versjonene av AMDs Opteron 152 og 248. De er også mulig å få kraftigere utgaver av AMDs prosessorer som 254 og 280.

Opteron 152 har en klokke på 2,6 GHz, 248 klokker på 2,2 GHz. Begge har to prosessorkjerner og 1 MB andre nivås buffer. I tillegg til Opteron benytter maskinene også en egen dedikert service-prosessor for å rapportere status. Sammen med den forbedrete administrasjonsprogramvaren N1 skal maskinene være enkle å administrere.

Konstruksjonen av maskinene har tatt hensyn til at alle deler kan svikte. De fleste skal kunne skiftes mens maskinene arbeider. Fronten er perforert slik at luft kan strømme gjennom mer effektivt for å minske kjølebehovet.

I X2100 er det to platelagre, i de to andre er det fire. Det er neste generasjon 2,5 tommers platelagre Sun benytter, platelagre på 36 eller 72 GB. Uten platelager er X2100 priset til under 5.000 kroner. Tilsvarende koster X4100 15.500 kroner og X4200 18.300 kroner.

Men uten platelager kan ikke mye gjøres. X2100 må minimum ha ett platelager, de andre kan teoretisk startes opp fra et platelager med maskinmiljø og applikasjon på nettet.

Les også: Sun latterliggjør Dell i en amerikansk annonsekampanje. - Dell sucks and Rhymes with Hell.