Suns AMD-server klar mandag

Mens Norge går til valgurnene, lanserer Sun Microsystems sin nye server-linje Galaxy, som er basert på AMDs Opteron-prosessorer.

12. september lanserer Sun sin nye server-linje. Galaxy-produktlinjene har vært under utvikling av Suns sjefsarkitekt Andy Bechtolsheim, siden han kom tilbake til selskapet.

Bechtolsheim er en av gründerne i Sun. Han forlot selskapet i 1995, men kom tilbake i fjor da Sun kjøpte selskapet Kealia, som Bechtolsheim hadde startet opp.

Til eksisterende kunder

Sun har allerede lettet litt på sløret overfor bransjeanalytikere. Galaxy-serverne vil være basert på Opteron-prosessorer med to kjerner, ifølge IDC.

Galaxy-porteføljen vil også inkludere et åtte-veis system, altså en server med åtte prosessorer. Det er bare IBM som lager noe tilsvarende. Både HP og Dell har sagt at de ikke vil produsere åtte-veis systemer.

IDC-analytiker Nathaniel Martinez regner med at Sun i hovedsak vil bruke Galaxy-linjen til å dekke behov blant sine allerede eksisterende kunder.

- Sun har en stor installert base som har blitt angrepet av alle de andre leverandørene, sier han.

Med Galaxy vil Sun også ha muligheten til å øke salget av programvare og tjenester.

Ikke et lett mål

Sun har historisk sett vært kjent som en teknologiinnovatør, men har mistet ledelsen de siste årene. Bechtolsheim blir sett på som en av nøkkelfigurene for den historiske suksessen, og fordi han designet Galaxy, regner endel analytikere med at Sun nå har en sjanse til å vinne tilbake noe av sitt rennomé som teknologisk markedsleder.

- Sun har blitt hundset lenge, og mange har sagt at selskapet alt er dødt og ikke vil komme tilbake til gamle høyder. Men selv om selskapet ikke vil vokse de to første årene etter Galaxy-slippet, vil det bli bedre rustet til å forsvare sin installerte base. Sun vil ikke lenger være et enkelt mål, sier Martinez.