Superrask Bluetooth

Snart er det duket for en ny generasjon Bluetooth-produkter med 100 ganger høyere overføringshastighet.

Bluetooth Special Interest Group skal nå være enige om spesifikasjonene på neste generasjon bluetooth. Mens dagens variant av teknologien tilbyr en fart på mellom en og tre megabit i sekundet vil det fra og med neste generasjon være mulig å overføre inntil 100 megabit i sekundet. Dette betyr mulighet for trådløs overføring av høyoppløselig video.

Økte hastighet oppnås ved hjelp av en teknologi fra WiMedia Alliances kalt MB-OFDM (Multiband Orthogonal Frequency Division Multiplexing). Dette skal være en variant av Ultra-Wideband Radio (UWB), som er i ferd med å seile opp som et trådløst alternativ til USB, og det fungerer ved å sende data over et bredt spekter av lave radiofrekvenser.

 

Dessverre vil teknologien fortsatt ha en begrenset rekkevidde på mellom 10-15 meter. Til sammenligning rekker moderne WLAN-produkter svært mye lengre og de nærmer seg også tilsvarende hastigheterUlempen er at WLAN krever mye mer strøm. For selv om overføringshastigheten økes på Bluetooth, vil ikke dette gjelde strømkravene, slik at teknologien fortsatt egne seg for mobiltelefoner og tilhørende periferiutstyr.

Kommer i 2008

 

- Den nye Bluetooth-spesifikasjonen vil kunne tilfredsstille kravene som stilles for å synkronisere store datamengder og skal gjøre det mulig å kjøre applikasjoner med høyoppløselig video på portable enheter, projektorer og tv-apparater, sier en talsmann for Bluetooth Special Interest Group til IDGs nyhetstjeneste.

 

Interesseorganisasjonen består av tunge aktører som Intel, Microsoft, Sony og Nokia. Medlemene forventer at det vil dukke opp prototyper basert på den nye spesifikasjonen allerede i løpet av sommeren, mens vi vil se ferdige produkter på markedet i 2008.