Superrask mobil-nedlasting

Superrask mobil-nedlasting

En ny teknologi for mobilnettet vil gi overføringer på 1,6 megabit per sekund (Mbps), og opptil 7 Mbps om noen år.

Koreanske Samsung skal vise fram en prototyp av sin første HSDPA-mobiltelefon under Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i januar.

Det skal være den første telefonen som blir kompatibel med en ny, svært rask nedlastingstjeneste som mange teleoperatører tar sikte på å introdusere i 2006.

- Dette er veldig interessant teknologi som vi ser på og må ta stilling til etter hvert, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Computerworld.no.

Raskere enn 3G

Samsung-telefonen utvikles for Vodafone og blir kompatibel med HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), meldte det koreanske selskapet onsdag.

HSDPA kan anvendes på tredjegenerasjons nettverk som benytter standarden WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) og vil gi langt raskere nedlasting enn det som er mulig på dagens 3G-nett.

I vinter

Vodafone meldte i september at de vil begynne med å prøve ut HDSPA tidlig i 2006. Tjenesten vil til å begynne med gi en maks-hastighet på 1,6 megabit per sekund (Mbps).

Dagens 3G-nettverk som følger standardene UMTS (Europa) eller WCDMA (USA) tilbyr til sammenlikning en nedlastingshastighet på maksimalt 384 kilobit per sekund ( kbps).

Ifølge Vodafone kan hastigheten på HDSPA med tiden økes til hele 7 Mbps. For brukerne betyr dette i at den faktiske hastigheten økes fra om lag 120 kbps i dag til rundt 425k bps over HSDPA, ifølge Vodafone.

Vodafone vurderer også å ta i bruk HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) som skal sørge for raskere opplasting fra mobiltelefonene, fra 2007 eller 2008.

Få detaljer

Det er lite som er kjent om Samsungs nye mobiltelefon. Men maskinvareutviklingen skal være avsluttet, mens de fortsatt jobber med å ferdigstille programvaren.

Telefonen skal bli tilgjengelig for Vodafone før sommeren 2006. Men tilgjengeligheten for brukerne avhenger av Vodafones progresjon i kommersialiseringen av HSDPA, skriver IDG News.

I USA har Cingular Wireless allerede lansert HSDPA. Cingular tilbyr hastigheter fra 400 til 700 kbps for nedlastinger, inkludert modem for bærbar pc, til en flat takst på 60 dollar i måneden.

Ikke i Norge

Telenor har ingen klare planer om å innføre HDSPA i Norge. Teknisk sett er det ingenting i veien for å innføre teknologien i UMTS-nettet. Men visse formelle hindre, som at linsenser må kjøpes, finnes det.

- Det er ingen konkrete planer om å innføre HDSPA ennå, sier Amundsen i Telenor til Computerworld.no.