Surf raskere og se tv-opptak når du vil

En ny type kombinasjonsboks som både er ruter, cachemaskin og harddisk for mellomlagring for internett, radio og fjernsyn vil gjøre mediehverdagen din enklere. Om et år vil det komme en folkevariant av denne.
Folk vil få større glede av bredbånd og digital-tv med den nye løsningen. Dersom du tidligere skulle ha tilsvarende cache-, ruter- og lagringsteknologier måtte du kjøpe tre)fire bokser. Nå har Cisco laget en liten modul som fikser det hele

-- Hvorfor skal du se Dagsrevyen når NRK har satt den opp på sendeplanen? Hadde det ikke vært mye bedre å se nyhetene eller andre interessante programmer når ungene har lagt seg og du har tid til å se fjernsyn? Mange har problemer med å få tid til å følge med i mediestrømmen og er i den berømmelige tidsklemma. Vi ville gjøre noe med dette, samt sørge for enklere og raskere internettsurfing, sier sjef for forretningsutvikling, Nils-Ove Gamlem, i Cisco Systems Norge.

Han er far til tvillinger, og har derfor ikke fritidsproblemer. Tida strekker sjelden til. Derfor er det også begrenset hva han får med seg av TV-sendinger selv om det er mye han gjerne skulle ha sett på. Men hans egen bedrift, Cisco, har kanskje laget boksen som kan endre mediehverdagen til Gamlem og mange andre som har bredbånd og digital-TV.

Flytter innholdet

Det handler i korthet om å flytte medieinnhold fra sentralt hold og lagre dette nærmere brukeren. Selv om du har bredbånd hjemme, kan surfingen gå tregt dersom flere er på samme bredbåndsslynge som deg. Mange som bor i borettslag opplever dette i dag.

Det Cisco har gjort med sin nye kombinasjonsboks er at den mellomlagrer cachefiler, radio/tv-opptak, store musikk- og videofiler på deres Content Engine-moduler. Disse er inne i rutere som kan settes opp i borettslaget eller hos internettleverandøren.

-- Borettslag og tjenesteleverandører vil kunne ha stor nytte av slike løsninger, samt kunne gi ekstra inntekter i form av at brukerne får en forbedret og raskere internettjeneste, sier Gamlem.

Dyr moro

Foreløpig er såkalte Content Engine-moduler for dyre til at folk flest vil ha råd til å installere dem hjemme. Den billigste varianten inklusive ruter koster 40.000 kroner. Den dyreste koster 80.000 kroner.

Gamlem mener at denne type teknologi vil komme i en folkevariant i løpet av et års tid. Men det er ikke sikkert på at det blir Cisco som vil lage denne.

Den amerikanske nettverksgiganten vil fortsatt fokusere på bedriftsmarkedet. Men Gamlem gjør oppmerksom på at mange ting som Cisco var først ute med for bedriftsmarkedet, senere er blitt plukket opp av andre leverandører, for at disse har laget lignende løsninger for privatmarkedet.