Surfe-fest i Sverige

MEST I SVERIGE: Vi surfer som aldri før på utenlandsferie, og aller mest i Sverige.

Surfe-fest i Sverige

Roaming-frislipp i Europa har gitt nye reisevaner.

EUs pålegg om fri roaming har stor påvirkning på hvordan nordmenn bruker mobildata når de er på reiser i utlandet, melder Telia Norge. Selskapets tall fra juli viser at favorittlandet for sommer-surfing er Sverige, fulgt av Spania og Danmark. Det er vel neppe overraskende, siden dette også er de landene nordmenn besøker mest.

- Nordmenn reiser stadig oftere på utenlandsferier, men om sommeren varer gjerne reisene litt lenger enn ellers i året. Det betyr at hverdagens mobilvaner og det å ha tilgang til omverdenen blir viktigere enn ellers, sier Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia Norge.

Hun er heller ikke i tvil om at nordmenn databruk i utlandet vil øke ytterligere.

- Vi surfer som aldri før, og er blant landene i Europa og verden som er mest avanserte i bruken av moderne teknologi. Jeg ser ikke noen grunn til at utviklingen i økt databruk vil stoppe, sier Jamne.

Dette er topp 10 roaming-land for Telia-kunder på reise i utlandet:

1. Sverige

2. Spania

3. Danmark

4. Polen

5. Hellas

6. Tyskland

7. Italia

8. Kroatia

9. Frankrike

10. USA

Nye vaner

Telia observerer at det ikke bare er volumet som øker, brukervanene endrer seg også.

- Roam Like Home, Data Rollover og Music Freedom er tjenester som vi har valgt å automatisk inkludere i våre abonnement og som fungerer uavhengig av hvor kunden befinner seg i EU og EØS. Tilbudene har definitivt bidratt til å endre reisehverdagen til mange. For det første er de fleste ikke lenger redde for roaming-ikonet på mobilen. For det andre strømmer våre kunder mer musikk denne sommeren enn fjorårets, takket være Music Freedom, sier Jamne.

Fremvekten av mobile datatjenester har altså endret vanene våre, men ikke - som man kanskje skulle tro - endret ringe- og sms-mønsteret.

- Våre kunder har de siste to årene økt antallet minutter de ringer på reise i utlandet med nær 20 prosent fra år til år. Antallet SMS/MMS vi sender står derimot relativt stabilt sammenlignet med fjoråret, sier Jamne.