Suveren alt i ett-skriver

Suveren alt i ett-skriver

ÅRETS BESTE PRODUKTER: Multifunksjonsskrivere sparer plass og gjør arbeidet enklere. Epson RX 500 tåler hardkjør og er ikke så dyr i bruk som man skulle tro, blekkprisene tatt i betrakning.
Vårt testeksemplar har virkelig fått gjøre nytte for seg. Vi har skannet nær en hyllemeter med gamle fotoalbum og digitalisert flere kassetter med lysbilder. Vi har produsert brosjyrer, postkort og visittkort og laget høyglansede papirkopier både av innskannede bilder og av bilder fra digitalkamera og mobiltelefon. Kopimaskinfunksjonen er også brukt flittig.

Kort sagt har alle tilgjengelige funksjoner blitt utsatt for et formidabelt råkjør, og inntrykket vi sitter igjen med er at både ytelsen og resultatene har vært av ypperste klasse.

Så mye på så liten plass

Blekkskriveren opererer med seks separate fargepatroner, lys cyan og lys magenta kompletterer de fire vanlige fargene, noe som gir bedre dybde og mer dynamiske farger. Skanneren tar både refleksoriginaler, lysbilder og negativ film. Holderen for monterte dias og film i strimler er veldig lett å bruke.

Oppløsningen er maksimalt 5760 x 1440 dpi ved fargeutskrift og 2400 ganger 4800 ved skanning. Betjeningspanelet likner en kopimaskin og fungerer også like enkelt. Legg inn original og velg om du vil ha kopi i farge eller sort-hvit. I front på maskinen fins også en minnekortleser, som tar så å si alle minnekortformater. Kopier bildene inn på pc-en eller print ut direkte fra minnekortet.

Programvaren tillater full automatisering ved innskanning. Fire og fire rammemonterte dias kan skannes av gangen, eller en hel seksbilders stripe. Eller du kan kjøre helmanuelt i såkalt profesjonell modus. Utskriftene går opp til A4 for utskrifter uten hvit kant.

De eneste uregelmessighetene vi opplevde under vår testperiode, var da maskinen var koplet til en langsom usb-kontakt (1.1). Da vi oppgraderte til usb 2 var kommunikasjonen med pc-en mye mer stabil.

Driftsøkonomi

Utsalgsprisen på RX500 varierer mellom 2.300 og 3.200 kroner, så det gjelder å følge med og finne gode tilbud. Men husk at den egentlige kostnaden er knyttet til forbruket av papir og blekk. Spesialpapir og blekk er dyrt, og prisene varierer enormt. Originale blekkpatroner fra Epson får du fra rundt 130 kroner og oppover til nærmere to hundrelapper.

Prisen på kompatible blekkpatroner fra andre produsenter tilbys fra 70 kroner patronen i Norge og sju dollar på amerikanske nettbutikker. Ulempen med å bruke ikke-originale patroner er at Epson da ikke garanterer for verken printerens funksjoner eller utskriftenes holdbarhet.

Siden RX500 bruker seks patroner, koster altså et fullt magasin et sted mellom 420 og 1.200 kroner. Det samme forholdet gjelder ved valg av fotopapir. Epson garanterer holdbarheten på utskriftene kun om du bruker deres eget papir, men vi har fått utmerket resultat på rimelig, glanset fotopapir fra for eksempel Biltema.

Epson garanterer at bildene ikke falmer på 100 år dersom kun deres originale blekk og papirkvaliteter er brukt. Men ærlig talt, hvem skal olderbarna våre henvende seg til når bildet av forfedrene begynner å blekne om en 90 års tid? Og hva skal Epson egentlig gjøre med en slik klage? Om de i det hele tatt fremdeles fins, da...