Svak vekst i det globale pc-salget

Svak vekst i det globale pc-salget

Det globale pc-salget for fjerde kvartal 2010 skuffer analytikerne. Etterslep fra finanskrisen og digitale lesebrett får mye av skylden.

Det ble kun registrert en svak vekst i det globale pc-salget i fjerde kvartal 2010, viser foreløpige tall fra IDC. Sterk konkurranse fra bærbare medier som lesebrett får mye av skylden for at det globale pc-salget endte på 92,1 millioner enheter i perioden, en økning på beskjedne 2,7 prosent fra samme periode ett år tidligere.

Svakere enn ventet

Denne utvikling viser seg dessuten å være langt svakere enn hva analytikerne hadde kalkulert med. Forventningene pekte til sammenligning mot en kvartalsvekst på 5,5 prosent.

Lesebrett og finanskrise

Pc-salget for EMEA-regionen (Europa, Midt-Østen og Afrika) viser en utvikling som fremdeles ble farget av etterslepet fra den siste økonomiske nedgangskonjunkturen. Fortsatt press på it-investeringer, i kombinasjon med sterk konkurranse fra lesebrett og nye mobile enheter, blir ifølge analysebyrået trukket frem som forklaringsvariabler på den svake utviklingen. Utviklingen i denne regionen ble også bremset av høy lagerbygging, spesielt på forhandlersiden.

Kvartalssmell for Acer

Tallene for fjerde kvartal avslører ikke de store overraskelsene når det gjelder rekkefølgen på verdens pc-produsenter. HP er fremdeles den desidert største med en markedsandel på 19,5 prosent i fjerde kvartal etter å ha måket ut 17,95 millioner maskiner på markedet. Salget utgjør imidlertid en nedgang på 0,9 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Nummer to på listen er Dell, som med sine 11,1 millioner enheter økte med 4,2 prosent fra fjoråret. Det kvalifiserer til en markedsandel på 12,1 prosent.

Nummer tre på listen er Acer Group som solgte 9,77 millioner pcer i fjerde kvartal, 15 prosent mindre enn i fjor. Acer hadde per fjerde kvartal en markedsandel på 10,6 prosent.

Lenovo og Toshiba inntar de to neste plasseringene på listen, med salg på respektive 9,55 millioner og 5,3 millioner enheter. Det tilsvarer markedsandeler på 10,4 prosent og 5,8 prosent.

HP fortsatt størst

Ser vi på samlede tallene for 2010, finner vi at HP fremdeles topper statistikken med sine 64,2 millioner solgte pcer i fjor. Det tilsvarer en økning på 6,9 prosent fra foregående år og en markedsandel på 18,5 prosent.

Dell solgte 43,4 millioner pcer i fjor, tilsvarende en markedsandel på 12,5 prosent. Selskapet opplevde en vekst på 13 prosent i året som gikk.

Acer puster Dell i nakken med sitt årssalg på 42,4 millioner enheter, tilsvarende en markedsandel på 12,3 prosent. Selskapet økte sine leveranser med drøye ti prosent på årsbasis.

Kraftig Lenovo-fremgang

Lenovo ble nummer fire med et salg på 34,1 millioner pcer i fjor, og ble med det den produsenten som leverte den desidert sterkeste fremgangen med en vekst på 37,3 prosent fra 2009. Det betyr også at Lenovo ved utgangen av fjoråret satt på en andel på 9,9 prosent av det globale pc-markedet.

2010 ble et godt år også for Toshiba, nummer fem på listen. Denne produsenten leverte totalt 19 millioner maskiner i løpet av året, tilsvarende en vekst på 20,6 prosent. Det gir en markedsandel på 5,5 prosent.

346,2 millioner maskiner

Totalt ble det solgt 346,2 millioner pcer i 2010, tilsvarende en vekst på 13,6 prosent fra året før.