Svakere fra Intel

Svakere fra Intel

Prosessorgigantens 2012-resultat lever ikke opp til 2011-resultatet. Det sendte aksjen ned på Wall Street.

Prosessorgiganten Intel presenterte i går frem sine tall for 2012. Disse viser at den toneangivende, amerikanske it-gianten ikke klarte å matche egne prestasjoner ett år tidligere, hverken når det gjelder omsetning, drift eller nettoresultat.

Toppen av regnskapet viser at selskapet oppnådde totalt driftsinntekter på 53,3 milliarder dollar i løpet av året, noe som er en nedgang på 1,2 prosent om man sammenligner med foregående år.

I fjerde kvartal leverte Intel en samlet omsetning på 13,5 milliarder dollar, et driftsresultat på 3,2 milliarder dollar og et nettoresultat på 2,5 milliarder dollar.

Den svake utviklingen viser seg også videre nedover i regnskapet.

Svekket drift

For det første ser vi at Intels drift ikke ble så lønnsom i 2012 som året før. Driften av Intels virksomhet ga et overskudd på 14,6 milliarder dollar, mot 17,5 milliarder året før.

Når vi beveger oss ned til bunnen av regnskapet, ser vi for det andre at nettoresultatet også ble redusert. Bunnlinjen viser 11 milliarder dollar, mot 12,9 milliarder dollar ett år tidligere.

Fortjeneste per aksje ble dermed redusert fra 2,39 dollar til 2,19 dollar per aksje for fjoråret.

Milliardutbytte

Intels aksjonærer kan likevel glede seg over et nytt milliardutbytte. 4,4 milliarder dollar ble benyttet til dette formålet, mens 4,8 milliarder dollar ble brukt til tilbakekjøp av egne aksjer.

Når man bryter ned tallene på det enkelte forretningsområdet, ser vi at enheten PC Client Group leverte 8,5 milliarder dollar i omsetning, seks prosent svakere enn året før. Innen området Data Center Group ble det registrert 2,8 milliarder dollar i omsetning, tilsvarende fire prosent vekst fra foregående år.

Intel brukte tilsammen 4,6 milliarder dollar på fusjoner, oppkjøp, forskning og utvikling i løpet av året som gikk.

Lederbytte

En sentral utfordring for den amerikanske it-kjempen blir nå å finne toppsjef Paul Otellinis etterfølger. Otellini forlater sjefsstolen til våren etter 40 års tjeneste i selskapet.

Intel-aksjen steg totalt 2,6 prosent i gårsdagens Wall Street-handel til 22,68 dollar aksjen. Den amerikanske børsen gjør det imidlertid mulig for investorene å handle aksjer etter den ordinære åpningstiden, og i løpet av denne perioden falt aksjen 5,3 prosent til 21,48 dollar etter fremleggelsen av resultatet.