Svakt norsk it-kvartal

Manglende it-investeringer stoppet forventet it-vekst.

Børsnoterte norske it-selskapers resultater i tredje kvartal var mye svakere enn ventet. Et av problemene er at IT-investeringene lar vente på seg, skriver Aftenposten.

Teknologiselskapene på Oslo Børs gikk inn i tredje kvartal med en god start på 2004 bak seg. Omsetningen og resultatene var på vei oppover og aksjekursene var på det høyeste nivået på to år.

Men tredje kvartal ble en skuffelse. Aftenposten har gått gjennom kvartalstallene til 15 it-selskap stilt opp mot forventningene i forkant. Estimatene er hentet inn fra nyhetsbyrået Reuters. De viser at 11 av 15 skuffet markedet og leverte svakere resultat enn ventet. Ementor og Nera var blant de største skuffelsene.

- Det har vært en klar vridning fra en tendens til positive overraskelser i andre kvartal til negative overraskelser i tredje kvartal, sier Morten Jensen, analysesjef i DnB NOR Markets.

- Problemet er at it-investeringene i 2004 ikke har vært så gode som man kunne tro i forhold til bedriftenes inntjening. Men vi forventer en oppgang i investeringsnivået i 2005, sier analytiker Eirik Hernes Larsen i First Securities.