Svenske vil ta knekken på databasemarkedet

Svenske vil ta knekken på databasemarkedet

- Om flere hadde valgt våre løsninger ville databasemarkedet falt fra 9 milliarder dollar til 3 milliarder dollar, utbasunerer Magnus Stenberg i MySQL.
Det svenske databaseselskapet er et barn av internett. I takt med den eksplosjonsartede veksten i antall nettsider og tilsvarende behov for enkle databaseløsninger, har selskapet vokst tilsvarende.

-- Du kan nok si at vi har vokst i takt med nettet. Siden oppstart har vi doblet omsetningen for hvert år, forteller nordisk salgsjef Magnus Stenberg i det svenske selskapet MySQL.

Åpen kildekode og gratis nedlastning, samt lav pris på lisensene ved bruk av databaseteknologien når den er en del av andre applikasjoner, er midlene det svenske selskapet bruker i kampen mot de store konkurrentene som IBM, Oracle og Microsoft.

Håpet er at de som bruker de løsninger fra de store, skal gå over til svenskene.

Priskutt

-- Mange i dag har rett og slett ikke råd til å betale prisen for å bruke teknologi fra de store leverandørene, fortsetter Stenberg.

Han argumenterer for at de tror dagens databasemarked som er på rundt ni milliarder dollar kan krympes til rundt tre milliarder om alle hadde valgt deres løsninger.

-- For at dette skal skje må også flere av applikasjonsutviklerne migrere over til MySQL, samtidig som de holder sin egen kode skjult, sier han.

Han ser også for seg at det totale databasemarkedet vil vokse i utbredelse. Dette fordi åpen kildekode og MySQL kan bidra til at brukere som i dag syntes det er for dyrt å bruke databaseteknologi, kan komme i gang.

Bittesmå

Men selv om selskapet kan vise til dobling av resultatet hvert år og 35.000 daglige nedlastninger fra hjemmesiden, er de fortsatt bittesmå målt i omsetning.

-- Hvorfor er dere ikke større?

-- Vi har holdt på kommersielt siden 2002 og de store markedslederne har holdt på i 15 og 20 år. Samtidig har vi valgt å holde oss til åpen kildekode. Dette merner vi er en mer effektiv utnyttelse av programvare, men det betyr samtidig mindre omsetning, forklarer Stenberg.

Han legger til at det er først i de siste årene at produktene egner seg til annet enn internettsider.

Tregt i Norge

I Danmark er åpen kildekode på full fart inn det offentlige, mens det går tregt både i Sverige og Norge.

-- Vi er nok representert i det offentlige gjennom gratis lisenser, men der har vi ikke noe detaljert oversikt. Litt mer generelt tror vi det offentlige har en skepsis til bruk av åpen kildekode i strategiske løsninger, fordi de er usikre på om det fungerer og de er usikre på hvem som tar ansvar for produktene, sier Stenberg.

Nå har også HP begynt å gi support på MySQL og Stenberg venter seg økt salg til det offentlige.

-- Ja, definitivt.