Svenskene har verdens beste bredbånd

Så er det offisielt. Vi er slått ned i støvlene.

Mälarenergi Stadsnät har vunnet den internasjonale utmerkelsen Cornerstone Award i kategorien Most Advanced FTTP (fiber til hjemmet) bredbåndsnett. Ifølge juryen er dette verdens suverent mest avanserte bredbånd, der 25 innholdsleverandører tilbyr 60 ulike tjenester på ett og samme 100 Mb fibernett.

Løsningen er også tilgjengelig i Norge gjennom produsenten PacketFront og bredbåndsleverandøren NetNordic.

- Vi har vurdert et betydelig antall fiber bredbåndsnett gjennom årene, og Mälarenergi Stadsnät er klart fremst i verden både teknisk og markedsmessig, sier Steven S. Ross, sjefredaktør i amerikanske Broadband Properties Magazine, som deler ut Cornerstone Award på tirsdag.

Fete linjer

I Västerås dekkes halvparten av befolkningen gjennom det fiberbaserte bredbåndsnettet til Mälarenergi, noe som tilsvarer 30.000 husholdninger, over halvparten av alle bedrifter og alle skoler og kommunale forvaltninger.

Alle har de tilgang til minimum 100 Mb fram til veggen og kan velge mellom 60 ulike tjenester fra 25 leverandører i samme nett. Nettet bygger på løsninger fra bredbåndsprodusenten Packetfront, som leverer elektronikk og programvaren BECSTM.

Utbyggingen er selvfinansierende og målsettingen er å øke til 50 000 husholdninger i 2007.

Økt etterspørsel

- Vi jobber kontinuerlig med å øke våre kunders bruk av bredbåndsnettet. Vi ser økende etterspørsel etter tradisjonelle triple-play tjenester som TV, internett og telefoni, men også etter film-på-bestilling, alarmer, spill, lagring, lokale tjenester og underholdning, sier Robert Kjellberg, adm.dir. i Mälarenergi Stadsnät.

- Vi er stolte over at Mälarenergi vinner prisen. De ligger i framkant av utviklingen og fortjener den. Sammen har vi brukt tre år på å realisere nettet, sier Martin Thunman, adm.dir. i Packetfront.

Også i Norge

PacketFronts BECSTM gjør det mulig å administrere det avanserte nettet tilnærmet fullautomatisk, og bare 16 personer driver hele virksomheten.

NetNordic tilbyr åpent bredbånd i Norge, og merker økt etterspørsel fra kunder og tjenestetilbydere.

- Sverige er et foregangsland på bredbånd, men vi følger etter. Våre første åpne bredbåndsnett, av samme type som Mälarenenergi, er nå under implementering. Vi gleder oss til å ta større andel av det norske markedet, sier Torbjørn Hulbak, adm. dir. i NetNordic.