Svensker farger Lyse

Svensker farger Lyse

Flerfarget lys skal gi Lyses kunder større båndbredde. Det lille svenske selskapet Lumentis levere det optiske utstyret som er nødvendig.
Ved å bruke lys med fire forskjellige bølgelengder, åttedobler Lyse kapasiteten i sitt fibernett.

Fire-fargers lys gir en firedobling av båndbredden i forhold til ensfarget lys. I tillegg gjør det optiske utstyret fra Lumentis at Lyse kan bruke én enkelt fiber i stedet for et fiberpar for å overføre data. Dermed kan lyse overføre fire gigabit per fiber, mot én gigabit per fiberpar tidligere.

Det er utbyggingen av triple play, altså tv, internett og telefoni over en kabel, som har ført til at Lyse går til anskaffelse av mer avansert optisk utstyr. Og valget falt altså på Lumentis, et relativt nystartet selskapet startet av folk med fortid i Ericsson.

-- Takket være Lumentis kan vi bygge ut våre bredbåndstjenester på en mer fleksibel og effektiv måte, og til en lavere pris, enn med utstyr fra Lumentis' konkurrenter, sier Eivind Østerli, prosjektleder i Lyse ifølge en pressemelding.

Leveransen til Lyse er Lumentis sin første kontrakt i Norge. Markedssjef Pär Johansen er glad for å kunne nå opp i konkurransen med mye større selskaper som Cisco, Alcatel og Nortel. Det svenske selskapet ser på kontrakten med Lyse som et gjennombrudd.

-- Det er viktig å huske på at Lumentis har utviklet sin egen teknologi. Ingenting kommer fra Ericsson. Vi har på få år fått sju patenter, sier Johansen til Computerworld.

Lumentis har 40 ansatte og eies av finansielle investorer. Produksjonen er satt ut til andre.

Det nye tranmisjonsutstyret som Lumentis har har levert til Lyse skal settes i drift i begynnelsen av januar