Sverige leder 3G-kappløpet

Orange, Tele2 og Telia regner med å ha sine umts-nett klare neste år. Dermed får Sverige et fullverdig umts-nett lenge før de fleste andre land

Telia fikk ikke svensk umts-lisens. Sist år gikk de imidlertid sammen med lisenshaver Tele2 om Svenska UMTS-nat.

Finansdirektør Håkan Zadler i Tele2 sier at utbyggingen går som planlagt.

-- Vi regner med å ha nettet i full drift i slutten av 2003, sier han til Finansvision. Orange sier at de tar sikte på det samme.

Sparer penger

Tele2s og Telias nett blir testet ut i Stockholms-området. Større tester og normal drift vil komme når det finnes kommersielle telefoner ute på markedet.

Takket være samarbeidet med Telia, regner Tele2 med å kapre betydelige andeler i det nye umts-markedet. Selskapet seiler opp som en større teleaktør både i Sverige og i flere andre europeiske land.

Tele2 regner også med god lønnsomhet, ikke minst takket være at de sparer investeringer som følge av samarbeidet med Telia.

Starter utbygging

Franske Orange, som også har en umts-lisens i Sverige, melder tirsdag at de nå begynner å bygge nett etter å ha inngått samarbeidsavtaler med fire entreprenørselskaper.

Selskapet starter utbyggingen i Stockholm, Gøteborg, Malmø og Karlskrona. Orange er verdens største mobiloperatør med 40,5 millioner kunder.

Selskapet søkte også umts-lisens i Norge, men forgjeves. De skal være en aktuell søker for den ledige norske lisensen.