Sverige er pirat-versting

Anti-pirat-organisasjonen Business Software Alliance (BSA) har funnet 100.000 ulovlige programmer hos nordiske bedrifter. 72.000 av dem i Sverige.
Vise-Europa-sjef Beth Scott i BSA slår fast at Sverige har den største andelen av piratkopiert programvare i hele Europa. Nesten hvert tredje program mener BSA er ulovlig.

Det har da også ført til at svenske bedrifter har måttet betale rekordstore summer i erstatning. BSA har de siste årene drevet inn mer en syv millioner kroner.

- Når bedrifter har piratkopier i sine nett, skyldes det oftest at de har for få lisenser. Men det gjelder ikke alle. Når programmer, som for eksempel Autocad, selges på samlecd-er med piratprogrammer, eller kan lastes ned via peer to peer-nett, er det knappest beregnet for hjemmebrukere, sier Scott til Computer Sweden.

Peer to peer har seilt opp som den mest utbredte måten å distribuere piratprogramvare på. BSA overvåket de vanligste fildelingstjenestene i to uker og fant at det i denne perioden, av de vanligste programmene, ble lastet ned verdier for 242 millioner kroner.

- Nettet er vår største utfordring, sier Scott.