Svikter sin allmenne rolle

Jeg vet at dette kommer sent etter at mange andre har sagt sitt, men jeg håper det ikke kommer forgjeves.
I lange tider, ja i hele fire år, har jeg ventet på Fotball-VM sammen med eldstesønnen. Kona er ikke med på dette avsparket.

Her i vår oppfylte jeg til og med sneipens ønske om å få Italias originale VM-drakt. Den var ikke billig, men den var skjønn, og den ville han ha på seg når Italia skulle spille sine kamper.

Vi vet (nesten) alle hvordan akkurat det gikk. Italia fikk bare med seg fire kamper, og måtte reise hjem. Men det spiller forsåvidt ingen rolle i denne sammenheng.

For det poden hadde gledet seg til, og forøvrig undertegnede, var noen fine stunder foran tv-skjermen hjemme. Det vet vi også hvordan gikk. Tv-skjermen var ikke svart, men den var fyllt av helt andre bilder enn harde taklinger og italiensk filming.

Vi er både forbannet og lei oss. Gutteaktige Jonny Bernander fra NRK og kjederøykende Kåre Valebrokk fra TV2 hadde ikke råd til å kjøpe kampene - ikke engang sammen. De havnet isteden hos vår nye mediamogul Stig Eivind Sivertsen i Telenor Plus og Canal Digital.

De har som kjent svært få seere, det ymtes om helt ned til 10.000. Sivertsen er jeg også forbanna på, men etterhvert har jeg blitt mer forbanna på de to andre kumpanene. De har, såvidt jeg vet, en hellig plikt til å drive allmennkringkasting.

Penger taper de også. De eneste som tjener på fotball-VM hjemme er pubeierne. Og de tjener godt, til stor glede for de ivrigste av oss.

Råd har de også til å kjøpe inn dødsdyre såper, føljetonger og krimserier av alle slag og av ymse kvalitet fra USA, Storbritannia eller andre land som sprer denne møkka over oss. Dette kaller d´herrer allmennkringkasting.

Men fotball, som antakelig er den størte seermagneten av dem alle, og dermed mer allment enn alt:

Det har de ikke råd til. Saken burde havne i Kringkastingsrådet. Sågar noen av oss mener den er Stortinget verdig.

I riktig gamle dager ville Kåre, Jonny og Stig blitt hengt ut i de mest (for dem) sjofle nidviser. I tillegg hadde de kanskje blitt gannet av representanter for vår lille minoritet i nord - noe som ikke ville vært mindre alvorlig.

Selv har sikkert den gutteaktige og kjederøykeren tilkgang til Canal Digital. Jeg regner med at de som oss andre normale mennesker er opptatt av fotball.

De får sitt. Dermed kan de heller ikke skjønne hva de ikke har klart å få i stand. Det er ingen unskyldning. Verre blir det, kjære Valbrokk og Bernander, at dere går aktivt ut og støtter kollega Sivertsen. Det oppfatter jeg som en taktisk unnaluring. Men vi vet svar.

Vi blåser av for direkte frispark rett utenfor 16-meteren. I muren setter vi de tre herrer med hendene foran der du vet. Så lar vi alle fotballentusiaster sammen brenne av det fatale skuddet. Der fikk dere for å ha sviktet plikten til å yte allmennkringkasting.