Svimmel av dataspill

Svimmel av dataspill

Ikke sett deg i bilen etter noen runder med Colin McRae eller Half-Life 2.
De nyeste dataspillene er så realistiske at de påvirker våre balanseorganer. I verste fall kan de skape en fysisk tilstand som ligner sjøsyke, mener en helseforsker.

Mange klager på hodepine, svimmelhet, kvalme og til og med oppkast som resultatet av mange timer med dataspill. Spill med mye bevegelse, som skytespill og bilspill der spilleren ser gjennom øynene til hovedpersonen i spillet, er verst. Spillene påvirker balansen akkurat som i det virkelige livet. For eksempel Half-Life 2, som har fått mange klager.

Ifølge forsker J. Bos ved det nederlandske forskningssenteret TNO, ligner følgene av intensivt dataspill på sjøsyke.

- I vårt nervesystem blander informasjon fra balanseorganene seg med informasjon fra øynene. Hvis disse informasjonsstrømmene ikke kommer overens, påvirker det vår helsestatus. Det gjelder for eksempel når vi ser bevegelse, men ikke føler den, eller omvendt. Problemene vi kan få er hodepine og oppkast, sier Bos.

Ustabile

Spillefanatikere kan få samme symptomer som pilotsimulator-brukere.

- Har piloter vært i en simulator er balansen deres ustabil i en periode. De får ikke lov til å fly de første 24 timene etter øvelsen, sier Bos.

Ifølge helseforskeren kan dette problemet også dukke opp når det gjelder bilkjøring.

- Det kan godt tenkes at når noen har spilt et realistisk bilspill over lang tid, vil dette påvirke hans kjøre-evner på veien. Men det er gjort for lite forskning på dette enda.

Det gjelder mest pc-spillere, som sitter rett foran skjermen, og ofte med høyttalere på siden av skjermen som gjør at de får en nesten virkelig opplevelse.