Ta en pysjdag

Når hverdagen blir en tidsklemme, kan fornuftig bruk av kommunikasjonsutstyr hjelpe deg.

Publisert Sist oppdatert
Et av de mest hippe ordene om dagen er "tidsklemme". Spaltist Kjersti Løken Stavrum skriver i Aftenposten enda en gang om hvor grusomt det moderne livet er for småbarnsforeldre med jobb. Vi har det rett og slett for travelt.

Jeg lurer på om Løken, og mange andre, har misforstått. En tidsklemme er ikke en fysisk tilstand du havner i, Det er heller en selvpålagt tvangsnevrose der vi får angst av å ikke ha noe å gjøre, ikke ha noen å snakke med og ikke ha en avtale på kalenderen.

Kommunikasjonsteknologi har gitt oss epost, sms, mobiltelefoni og internett - tilgang til en enorm mengde informasjon, kontakter, nyheter, venner og familie, bare noen klikk unna. Dette informasjonsveldet har blitt allemanseie og setter krav til våre evner til å håndtere det.

Ny forskning viser at vi blir stresset av for mye epost. Ja, det kan faktisk føre til nedsettelse av iq-en. Undersøkelsen viser blant annet at en av fem avbryter middager og andre sosiale sammentreff for å behandle epost. Det store presset om å være tilgjengelig til enhver tid sliter folk ut, gjør oss ukonsentrerte og kan føre til søvnvansker. Ifølge de britiske forskerne er hyppig bruk av epost mer skadelig for iq-en enn røyking av hasj.

En skulle tro at teknologi gir folk med barn en ypperlig sjanse å disponere tiden sin selv. Det er lettere å jobbe fleksibelt. Denne kommentaren ble skrevet klokke 21.00 om kvelden, da barna hadde lagt seg. Vi kan være tilgjengelige uten å være tilstede. Sms og epost venter til du åpner dem. Vi kan faktisk planlegge en rolig helg.

Psykolog Sissel Gran beskriver tidsklemma som en tilstand hvor vi ikke klarer å fokusere eller konsentrere oss om øyeblikket. Det virker som en fornuftig beskrivelse av det også mange i it-bransjen opplever. Det er derfor viktig å vurdere om en epost bør leses akkurat nå eller om den nettssiden sjekkes en gang til. Blir det for mye er det bare å dra ut alle plugger en søndag etter å ha meldt til alle at du er fryktelig opptatt.

Ta en pysjdag, med frokost og avis på senga, lek barnas supershow med ungene og plant et nytt grønt i hagen. Og tro det eller ei, ingen vil savne deg.