Ta en skitur i Jilin

Ta en skitur i Jilin

For bedrifter som tror outsourcing til Kina er skummelt, finnes det faktisk regioner som ligner på Norge.

At Kina er stort vises blant annet gjennom antallet delegasjoner som besøker Norge. Mange av dem representerer ikke lenger hele landet, men en av regionene. Technoport-festivalen i Trondheim om en uke får besøk av representanter fra Chongqing, som faktisk er verdens største byområde med 32 millioner innbyggere.

Fredag presenterte en annen del av landet seg på Den kinesiske ambassade i Oslo. Den 15 personer store gruppen fra Jilin-provinsen møtte det norske næringslivet for samtaler.

Jilin ligger nord-øst i Kina, med grense til Korea og i nærheten av Japan. Provinsen er halvparten av Norge i omfang, og har 27 millioner innbyggere. Den nordlige beliggenheten gjør at klimaet ikke er fremmed for nordmenn.

- Vi har fem måneder med vinter, og masse snø. Kanskje dere burde komme for en skitur, sier Han Yingzhen i Jilins handelskammer.

inChina

Kina er i vinden. Det finnes knapt nok noen som beveger seg på den internasjonale forretningsarenaen som ikke er imponert over utviklingene. Jilin er en av de delene i Kina som er relativt nyåpnet. Og det trengs, fordi områdene som Shengzhen merker presset oppover.

- Vi kjenner at prisene og lønnsnivået er raskt på vei oppover i sør, hvor vi har hentet verktøy de siste tre årene. Nå må vi finne andre leverandører i Kina, ellers kanskje til og med vurdere Vietnam, sier Rolf Erik Lervik i HV Plast AS.

Jilins delegasjon treffer i Norge Innovasjon Norge, Sintef og Abelia som samtale partnere. Disse tre ønsker, sammen med Norsk Industri, å bygge broer mellom Kina og Norge. Et av prosjektene er in2China (”into China”, eller inn i Kina), som skal lede to grupper på 8-10 norske bedrifter til det kinesiske markedet. Det ene prosjektet er utelukkende it-selskaper, mens det andre prosjektet retter seg på annen teknologi.

- Vi ønsker å gi norske bedrifter kunnskap om det kinesiske markedet, slik at de kan vurdere mulighetene sine. Vi setter dem i kontakt med andre bedrifter, og med myndighetene, slik at de gjensidig kan undersøke om det kan være aktuelt med forretning. I denne runden blir det opp til 230 norske bedrifter med, men vi ønsker å ha dette på en mer permanent base, slik at det kan bli mange norske bedrifter i Kina, sier Knut Rosness i Sintef MRB, som er prosjektleder for in2China.

LES OGSÅ: Vil ta Norge til Kina

Kontor i Kina

Og Jilin kan i så fall være et godt alternativ for norske bedrifter. Kinas norden har lavere lønnsnivå enn de gjennomkommersialiserte kystområdene i sør, hvor Kinas nye økonomiske eventyr startet. Nordprovinsen har en forholdsvis bra infrastruktur og har lang erfaring med industriell produksjon.

- Jilin har vært Kinas viktigste industriområde. Det er rundt 60 høyskoler med 400 000 heltidsstudenter. Vi er i nærhetene av Rusland, Japan, Korea og de viktigste kinesiske områdene i nord, med flere hundre millioner mennesker innen 1 000 kilometer. Samtidig har vi mye kapasitet. Det er en perfekt periode å invitere norske selskaper å se på Jilin, sier Han Yingzheng.

Og det trengs, fordi norske selskaper er fremdeles dårlig representert i verdens raskest voksende marked.

- Vi ser at det er mange utfordringer for norske selskaper. Det handler om kulturelle forskjeller, om lover og regler, om tilgang til informasjon og om språk. Det må vi hjelpe norske bedrifter med, sier Øystein Melve i Abelia.

Innovasjon Norge har to kontorer i Kina, et med 11 ansatte i Beijing, og et med 17 ansatte i Shanghai. Men Hagen mener det er fremdeles mye arbeid å gjøre.

- Svenskene har vært mye flinkere, det er mange kinesiske selskaper som har virksomhet i Sverige. I Norge er det bare tre. Der har vi noe å gjøre, sier Egeil Hagen, ansvarlig for utlandssatsingen i Innovasjon Norge.

LES OGSÅ: - Norske it-bedrifter glemmer Kina