Ta kontroll

Ta kontroll

TEST: Har drømmen om å avskaffe fjernkontroll-kaoset endelig gått i oppfyllelse eller lover Harmony 885 mer enn den kan holde?

Logitechs Harmony 885 skal kunne styre det aller meste i hjemmet, fra hjemmekino og stereoanlegg til lys, varme, alarm, kaffekoker og brødmaskin.

Ja, i hvert fall nesten, om man skal tro reklamen. Under vår test fikk vi mye til å virke, men slett ikke alt. Innenfor ett og samme anlegg fungerte det meste utmerket, men for å betjene helt separate anlegg ble det mye kål.

Fjernkontrollen har et delikat utseende som ikke skjemmer selv det lekreste salongbord. Brukervennligheten er også klart "konevennlig", så fremt alle funksjoner er satt opp slik de skal.

Oppsett på nett

Når oppsettet er i orden får man enkle funksjonsvalg i klartekst på den lille, men tydelige fargeskjermen. Velg for eksempel "Se tv", "Se dvd" eller "Hør musikk", og Harmony skrur på de aktuelle enhetene som behøves for å gjøre den aktuelle oppgaven.

Det kreves nett-tilgang for å sette Harmony opp med de ulike enhetene den skal styre, og Logitechs database ligger på en nettserver. Vi begynte med å lage en liste over absolutt alle enhetene i huset som styres av en fjernkontroll, og det ble litt mye for Harmony.

Allerede ved registreringen av det andre kompaktanlegget begynte den å bli forvirret og ville vite hvilket av dem vi skulle bruke til å justere volumet.

Vi klarte ikke å fortelle systemet at vi bruker disse hver for seg. Dermed ble vi nødt til å endre strategi og satset i stedet på å få et begrenset antall enheter til å funke. Nemlig tv-anlegget, for der jo alle enhetene er koplet sammen.

Det dreier seg om helt standardgreier med tv, kabel-tv-dekoder, dvd, video og en ekstern surround-enhet av typen Logitech Z680. Ikke spesielt avanserte, men vi har da levd som sjonglør av fem ulike fjernkontroller.

Flere av våre enheter var ukjente for Harmony, men ved å teste de opprinnelige fjernkontrollene klarte den etter hvert å gjenkjenne det meste av utstyret. Harmony er online og kommuniserer direkte med databasen når man driver og stiller inn dette.

Når utstyret at identifisert, starter bokstavelig talt en dialog, med spørsmål av typen "når du ser på tv, bruker du tv-en til å skifte kanal"? Dessverre er det ikke mulig å si at "jeg bruker både tv-en og kabel-tv-boksen til å skifte kanal".

Fiklerier

Til slutt kan man gjøre så mye fininnstilling man ønsker. Noen vil si det er en ulempe med all fiklingen for å få alt til å funke, andre vil nok heller lovprise muligheten til å finjustere alle innstillingene etter egen smak og behag.

Det fulgte ikke med noen programvare-cd i pakken vi fikk til test. Det gjorde ikke så mye, for det kreves uansett internettforbindelse for å sette opp Harmony 885, og da er det like greit å hente nyeste versjon av programvaren fra nettet.

Bare synd at bruksanvisningen ikke sier et ord om denne måten å gjøre det på, den sier bare "sett inn cd-en", som altså ikke fulgte med i pakken.

Kontrollen skal ifølge produsenten kunne kjøre i en uke mellom hver lading, men med vårt fabrikknye eksemplar varte den ikke mer enn en dag. Det er nok en god vane å oppbevare fjernkontrollen i laderen. For oss som kanskje har det med å glemme akkurat hvor vi har lagt fra oss ting, kan dessuten ladevuggen ha en smule disiplinerende funksjon.

Så vår naive drøm om endelig å kunne pensjonere alle husets fjernkontroller -- det var 29 av dem ved siste opptelling -- var nok nettopp det, litt naiv altså. Harmony er nok best egnet til å kontrollere alle enhetene som er koplet sammen til ett system.

Eller kanskje vi bare ikke har skjønt hvordan man stiller inn dingsen riktig.

Harmony 885 får 4 av 6 poeng.