Tabbesalg ødela karrieren

Tabbesalg ødela karrieren

På slutten av 80-tallet tabbet han seg ut med et salg av en enkelt pc til et polsk firma. En mann fra Stavanger er fremdeles svartelistet av amerikanske myndigheter, og har hatt mange tøfte år etter at han ble "tatt".
Mens det i Sverige befinner seg 18 firmaer eller personer på listen som amerikanske it-selskaper ikke skal forholde seg til, sitter i Stavanger den eneste norske personen som ikke er ønsket av det amerikanske handelsdepartementet.

Årsaken ligger langt tilbake i tid, i et litt dårlig håndtert salg av en maskin til et polsk firma. Dette skjedde på slutten av 80-tallet, like før murens fall. Etter en lang rekke år med etterforskning, bot og sjekking av nordmannen, havnet han i 1996 på svartelisten. Der skal han befinne seg til 2006.

-- Jeg var ganske tidlig ute med å satse på data. Jeg jobbet i andre mindre firmaer og drev mitt eget etter hvert. Jeg leverte installasjoner til bedrifter i inn- og utland, hadde mange leveranser i oljeindustrien, blant annet. Gjennom et dansk firma hadde jeg også leveranser til Polen. Jeg fikk også tillatelse til å demonstrere noe utstyr der nede, men ikke selge det. Da jeg var der nede, så jeg mye amerikansk utstyr de ikke burde hatt i henhold til gjeldende lover og regler. Jeg visste jo at det ikke var helt etter boka, men jeg solgte dem én maskin, forteller Stavangermannen, som av hensyn til sin familie ikke ønsker sitt navn på trykk i Computerworld.

Måtte slutte

Salget av en pc i Polen ble skjebnesvangert. Etter hvert måtte han legge all sin datavirksomhet på hylla. Han startet i en annen bransje, der han i årevis har prøvd å jobbe mot svindel i millionklassen. Det har vært ekstra tungt å se dimensjonene hans egen lille fillesak tok, mens svindel og ulovligheter i millionklassen får florere uten at myndighetene griper inn.

-- Det var selvsagt dumt av meg den gangen, men jeg følte vel ikke at det var så veldig galt, det jeg gjorde. Grunnen til at fadesen ble oppdaget, var at jeg hadde lovet dem et ekstra kort i tillegg til maskinen. Jeg var ute på forretningsreise og de fikk ikke tak i meg. De kontaktet den norske ambassaden for å få hjelp, og da begynte snøballen å rulle. Etterretningstjenesten var inne i bildet, jeg fikk en kjempebot og mange ubehaglige henvendelser. Det hele var altså såpass tøft at jeg ikke orket å fortsette karrieren i databransjen, forteller mannen.

Visste ikke

Stavangermannen selv var ikke klar over at han befant seg på denne amerikanske forbudslisten, og var ihvertfall ikke klar over at hans navn og adresse ligger åpent ute på internett.

-- Jeg har lagt dette bak meg, og har egentlig ikke behov for stor oppmerksomhet, verken rundt min person eller denne gamle saken.

Forstår vi ham rett, synes han reaksjonen i etterkant av hans litt uheldige opptreden i Polen har inntatt dimensjoner som er ekstreme i forhold til hans forseelse.

-- I 2006 er du igjen "frikjent". Vil du ta opp datavirksomheten igjen?

-- Det er nok ikke aktuelt. Det måtte eventuelt være i et større firma. Det var meget tøft å drive egen virksomhet og et ekstremt arbeidspress. Det har sikkert ikke blitt mindre tøft med årene, sier Stavangermannen.