Tale truer tele

Tale truer tele

Teleoperatørene forretningsmodeller trues i møtet med Skype og en rekke andre aktører.
Når Ebay er villig til å betale mange milliarder for et selskap som tilbyr gratis, eller i alle fall svært rimelig telefoni, rister det i grunnvollende til teleoperatørene. De snakker ikke så mye om det, men de har sett det komme.

- Vi ser på dette som en utfordring, men ikke som en trussel. Det har kommet mange tilbydere på bredbåndstelefoni og det vil bli enda flere. Vi har sett en migrering fra fasttelefoni til mobil, og nå har bredbåndstelefoni kommet i tillegg. Vi lever i en høyteknologisk bransje og må forholde oss til det, sa informasjonssjef for privatmarkedet i Telenor, Atle Lessum til Computerworld i sommer.

Gammel prising

I linjesvitsede nett, «gamle telenett», tok en samtale opp en fysisk koblet linje mellom deltakerne. Prisen på samtalen ble beregnet ut fra hvor lenge brukerne holdt denne linjen opptatt. I et pakkesvitsjet nettverk er det ikke slik. Prisen på bredbånd er i all hovedsak satt til fast månedlig avgift. Forsøk på å ta seg betalt for mengden datapakker har ikke slått an annet enn i mobilnettverkene.

Telenor bygger om hele sitt nettverk med ip. Det samme gjør BT og andre større teleoperatører. Det vil altså si at samtaler vil gå over ip enten du bruker Skype eller ikke. Så hva vil det gjøre med prisene? Flere analytikere peker på at utviklingen går mot at tellerskritt vil bli historie, at tale vil bli en tjeneste som du betaler en fast avgift for eller får som en del av en bredbåndstjeneste.

Ett eksempel kan være at Netcom og Tele2 nå har begynt å tilby familiemedlemmer å ringe gratis til hverandre. Det binder kunden til operatøren, som tjener pengene sine på faste månedsabonnementer. For operatører som har et bredt spekter av tjenester vil det si at de må ta igjen på gungorna det de taper på karusellen.

Tøffe tider

Men operatører som i all hovedsak har sine inntekter fra tale går tøffe tider i møte. Analyseselskapet Evalueserve mener at halvparten av Europas bredbåndsbrukere vil ha kuttet ut fasttelefoni innen 2008.

Mobiloperatørene kommer også i en skvis; de nye 3G-nettene skulle åpne for en rekke nye tjenester som skulle gi voldsomme inntekter. Men brukerne har ikke gått for verken 3G eller nye tjenester i samme grad som operatørene ønsker.

Nokia har begynt å levere mobiltelefoner med wlan ) det skal komme tre nye modeller med wlan i høst, sier ryktene ) da kan det lett skje at brukerne velger å «skype» i trådløssoner. Den tyske 3G-operatøren E-Plus tilbyr brukerne Skype i sitt nettverk.

Fortsatt vil nok verdens Telenorer og Netcomer hevde at deres tjenester har høyere kvalitet enn Skype og andre. Men når en bransje som har hatt som mål å oppnå høyest mulig omsetning per bruker møtes av selskaper som har som mål å være gratis for brukeren, får forretningsmodellen kjørt seg. I USA er det 1.100 tilbydere av nesten gratis ip-telefoni. Her hjemme er det noen. Og de blir ikke færre.