Tallfusk er en risikosport

Tallfusk er en risikosport

Regnskapsjuks kaster skygger over CA og Nortel. Det tar mellom fire og fem år å gjenreise tapt rennomè, viser en ny undersøkelse.
I oktober i fjor måtte Computer Associates (CA) vedgå at det i regnskapet for året 2000 var bokført en omsetning som var hele 1,4 milliarder dollar høyere enn i virkeligheten. Selskapet hadde rapportert inntekter på avtaler som ennå ikke var satt ut i livet.

Skandalen har vært kostbar for CA . Finansdirektøren, som nå har erklært seg skyldig etter siktelsen som er tatt ut mot ham, var den første som måtte gå. Senere har et dusin andre fulgt samme vei. I april måtte toppsjefen Sanjay Kumar forlate sjefsstolen og gå inn i en stilling som direktør for programvarearkitetktur i selskapet.

Finansskandalene har også rammet Nortel, produsent av utstyr til telekom-sektoren. Selskapet ble nødt til å ugyldiggjøre finansresultater fra 2000, 2001, 2002 og to kvartaler i 2003, og presentere reviderte tall. Disse gir et noe annet bilde av Nortel økonomiske situasjon. For eksempel et nettoresultat for 2003 som er 50 prosent lavere enn først oppgitt.

Selskapet er nå under etterforskning av både U.S Securities and Exchange og kanadiske myndigheter. Også i Nortel har hodene rullet. Styreformann Frank Dunn tok over jobben til administrerende direktør Douglas Beatty. Men nå har også Dunn måttet trekke seg, og finansdirektør Michael Gollogly har også forlatt skuta.

Risikabelt

Det spekuleres nå i hvilke konsekvenser regnskapsjukset får for de to selskapene. Felles for dem begge er høy avhengighet av både kundenes og aksjemarkedets tillit. Det springende punkt er om dette er begynnelsen på slutten, som det var for Enron og Worldcom.

Amanuensis Bendik Samuelsen ved Handelshøyskolen BI slår fast at et godt rennomè er viktig for alle nærinsglivsaktørerer, men spesielt kritisk for bedrifter i tjenesteytende næringer.

-- Det er skikkelig risikabelt med en brist i rennomeet. De fleste bedriftsledere er krystallklare på at tillit er et avgjørende parameter. Generelt får hendelser som regnskapsjuks dramatiske følger, spesielt når man lever av tjenester, og ikke produkter hvor kvaliteten kan etterprøves, sier Samuelsen.

Han får støtte av administrerende direktør Claus Sonberg i pr- og informasjonsbyrået Burston-Marsteller Norge.

-- Det tar fire til fem år å komme tilbake på samme nivå etter å ha blitt tatt i å tukle med regnskapstall. Det er forutsatt at man gjør de riktige grepene som å bytte ut ledelse og ta de investeringene man må for å bygge opp merkevaren igjen, slår Sonberg fast.

Etikk avgjør

Burston-Marsteller utfører hvert andre år undersøkelsen CIO Reputation - også i Norden. Undersøkelsen kartlegger blant annet konsekvensene av alvorlige kriser i bedrifter og tar for seg hvilken posisjon etikk har i næringslivet.

Sonberg forteller at undersøkelsen viser at etikk i stadig større grad kommer på agendaen i næringslivet. Konsekvensene for selskaper som Enron og Worldcom, etter å ha blitt tatt med buksene nede, har vist hvor viktig tillit er.

-- Regnskapsjuks fører med seg alvorlige problemer både for ledelsen og merkevaren. Tillit er ikke viktig bare overfor kunder, men også i forhold til aksjemarkedet. Når tilliten raseres, blir selskapet en mindre interessant investering. Er man avhengig av kapital, som man ofte er, blir konsekvensene store. Etikk har blitt avgjørende. De som synder mot dette, raser ned på tillitsskalaen og får store problemer, sier Sonberg.