Tam flyndremobil fra Nokia

Tam flyndremobil fra Nokia

Nokia eksperimenterer med formfaktoren så det holder. Sist ute er Nokia 7600 - også kalt "flyndra". Men Computerworld tror ikke dette blir noen salgssuksess.
For fire år siden, midt i den verste 3G-hypen, var jeg på oppdagelsestur hos Nokias store utviklingsavdeling i København. De viste meg avanserte konsepttelefoner, som ikke så ut som mobiler, men mer som ovale Gameboy-maskiner. Tida har gått, og umts lar fortsatt vente på seg.

Til tross for at 3G fortsatt bare er en våt drøm for de mest interesserte, har Nokia kommet med sin andre gsm/umts-mobil i det norske markedet. Hvorfor de butikkintroduserer en mobil med umts-funksjonalitet uten at 3G-nettene er åpnet, begriper jeg ikke. Nokias konkurrenter har så langt holdt tilbake sine umts-telefoner.

Etter å brukt Nokia 7600 i noen uker tror jeg ikke den vil bli noen salgssuksess, selv om den har interessant mobilteknologi.

Det verste med denne telefonen, er at tastene er plassert på siden av telefonen. Jeg har prøvd lignende telefoner (SX1 fra Siemens med hell), men med Nokia 7600 har jeg problem med å operere den med én hånd; Bare en så enkel ting som å slå av tastelåsen, og ringe for eksempel 113, er nesten umulig dersom du ikke har lange lommetyvfingre.

Nokia har tidligere prøvd å plassere tastene i en sirkel på en av sine telefoner. Det ble ikke en suksess, og i oppfølgerversjonen gikk de tilbake til den gamle måten å plassere tastene på. Lærte de ingen ting?

Rent teknisk er "flyndra" helt grei, men ingen ting mer enn det. Det medfølger noen fancy øretelefoner, men skuffelsen var stor da det ikke var radio innebygd i dingsen. Nokia 7600 henvender seg i stedet til mp3-brukere.

Det er 29 megabyte dynamisk minne for kontakter, videoklipp, bilder, ringetoner, meldinger, musikkfiler, tilleggsprogrammer, kalender og huskelister. Det er dessuten mulig å laste ned videoklipp på opptil 1,4 megabyte, noe som gikk helt greit.

En annen ting jeg med hell fikk testet, var at det er såkalt multitasking på telefonen. Det er mulig å ta og sende mms-bilder mens du for eksempel snakker i telefonen. Rent praktisk er dette en spennende fysisk øvelse - men det går! Et lite tips: Bruk hodetelefonene i stedet for høytaleren i telefonen.

Telefonen kan laste ned Java-programmer, men da med en maksimal nedlastingsstørrelse på 348 kilobyte per program, som kanskje er i minste laget.

Jeg har fått prøvd telefonen i Telenors test umts-nett, men da til kun tale. Kvaliteten var helt grei. Jeg skulle gjerne ha fått testet telefonen mot noen heftige 3G-tjenester for å se hva den virkelig duger til. Men det må jeg vente til umts-nettene blir kommersialisert i Norge, og da er nok denne telefonen en tanke gammeldags.

Jeg anser Nokia 7600 som et rent eksperiment fra finnenes side. Prisen er dessuten urimelig høy - litt over 5.000 kroner. Konklusjonen min blir derfor to av seks mulige poeng.