Tar Apple til Markedsrådet

Tar Apple til Markedsrådet

Forbrukerombudet er lei kopisperret musikk i Itunes. Nå havner saken i Markedsrådet.

Det er nå to år siden Forbrukerombudet begynte sitt korstog mot Itunes kopisperrer på sin musikk. DRM-sperrer gjør at musikken bare kan spilles av på Apples produkter, noe Forbrukerombudet mener strider mot markedsføringsloven.

- Forbrukeren skal ha rett til å overføre og spille av digitalt innhold kjøpt og lastet ned via Internett til hvilke avspillere han selv ønsker. At den næringsdrivende gjør dette umulig eller vanskelig, er urimelig i henhold til markedsføringsloven, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

LES OGSÅ: Gransker kundeuvennlig musikksalg på nettet

Apple har lansert Itunes Plus, hvor musikk kan lastes ned med høyere kvalitet og ingen DRM-sperrer. Itunes har også fått noen presiseringer i brukervilkårene om hvordan man kan bli kvitt DRM-sperrene.

Men Forbrukerombudet er fortsatt ikke fornøyd.

- Selv med disse presiseringene er fremdeles Itunes’ låsing i strid med markedsføringsloven. Jeg har derfor varslet de om at jeg nå tar saken til Markedsrådet, sier Thon.

LES OGSÅ: - Jakter Itunes med feil lov

Forbrukerombudet og Apple har hatt flere møter, senest i februar. Forbrukerombudet sier at Apple har sagt at de er interessert i å fjerne DRM-sperrene på all musikk, uten at det har skjedd.

Flere andre land har gått sammen med Norge i å klage på musikktjenesten, og kampen kjempes ikke lenger av Norge alene.

- Itunes har hatt to år til å innrette seg etter våre krav, og det har ikke skjedd noe nytt etter møtet i februar, sukker Thon.

- Valgfrihet for forbrukerne er viktig, så dette er en prinsippsak av stor betydning.

LES OGSÅ: Tysk og fransk søtte mot Itunes