Tar rotta på Tandberg?

Tar rotta på Tandberg?

SAN DIEGO/IT-BRANSJEN: Cisco har videokonferansesystemer på tegnebrettet som vil gi en revolusjonerende brukeropplevelse, sammenlignet med dagens Tandberg-systemer.

På Ciscos store partnerarrangement Partner Summit her i San Diego, California annonserte Cisco at video er et hovedsatsningsområde for selskapet.

- I løpet av de neste to årene skal Cisco bli et videoselskap. Vi skal tilby videokonferanse, videosamtaler, videosikkerhet og videokommunikasjon, fortalte Charles Giancarlo, Senior Vice President og utviklingsdirektør i Cisco Systems.

Gjør det selv

På Ciscos Partner Summit på Hawaii for to år siden var det Tandberg som var i rampelyset. Tandberg hadde stand på messeområdet, og under sin keynote demonstrerte Ciscos toppsjef John Chambers hvordan Tandbergs videokonferansesystem nå var integrert med Ciscos Call Manager, slik at man kunne flytte samtaler mellom telefonen og konferansesystemet. Det var forøvrig ingen andre løsninger som ble demonstrert av Chambers.

De fleste teknologipartnere Cisco har som er av betydning, deltar på konferansen. Men i år er ikke Tandberg med. IT-BRANSJEN spurte derfor Charles Giencarlo og John Chambers om hva Cisco pønsker på og hvordan relasjonen er til Tandberg.

- Fremtidens videosystemer kommer til å bli veldig annerledes fra dagens videosystemer, sier Giencarlo.

- Videosamtaler og videokonferanse handler kun om en ting: Brukeropplevelse. Folk vil bruke video dersom det gir en positiv opplevelse. Dagens systemer gir sjelden det. Ofte må du vente i 20 sekunder på å bli oppkoblet, hvis det virker i det hele tatt. Systemene er ikke brukervennlige, og de som er på skjermen er så små at du ikke kan se ansiktsuttrykkene. Hvis man ikke får med seg ikke-verbal kommunikasjon så mister man et viktig aspekt, og da velger man fort bort videokonferanse til fordel for å reise og treffe menneskene. Vi vil lage løsninger som gir en helt annen brukeropplevelse enn dagens løsninger, forteller Giencarlo.

Fortsatt Tandberg-avtale

- Hva skjedde med Tandberg-avtalen?

- Vi er fortsatt samarbeidspartner med både Tandberg og Polycom. Samarbeidet har gjort at de kan koble seg til vår Call Manager.

John Chambers sier til IT-BRANSJEN at han ikke ønsker å snakke om konkurrentenes løsninger eller forhåndslansere produkter som ligger et år frem i tid. Men to nøkkelord i forhold til Ciscos fremtidige lanseringer er "unified communication" og "telepresence".

Ifølge Gartner vil "telepresence" innebære at opplevelsen for en deltaker i en videokonferanse nærmer seg å være i samme rom som den som snakker. Systemene vil bruke funksjoner som kamera og mikrofon som følger den som snakker, DVD-kvalitet på lyd og bilde og teknikker for å få øyekontakt. Gartner mener imidlertid at vi må vente til 2010-2015 før vi får "telepresence".

- Vi lanserer "telepresence" om ett år fra nå av, sier Chambers.

- Hvordan definerer du da "telepresence?"

- Det handler om hvordan du får øyekontakt, at lyden komer fra ulike steder, og så videre. Jeg vil ikke røpe mer. Men alle jeg har vist det til sier "jeg vil ha det."

Selv om mye er på tegnebrettet, har Cisco alt i dag ferdige løsninger for videosamtaler. Videosamtaler inngår i Ciscos løsning for "unified communication", som Cisco demonstrerte på Partner Summit. Cisco Unified Personal Communicator gir sluttbrukeren ett startsted for alle typer kommunikasjon, enten det er telefoni, voicemail, e-post, videosamtaler eller web/tale/videokonferanser. En telefonsamtale gjøres om til en videosamtale med et tastetrykk, og det er gjort på et øyeblikk å dele presentasjoner og videoer.