TDC Norge med nytt kjempetap

TDC Norge med nytt kjempetap

TDC Norge har de siste to årene tapt over 400 millioner kroner. Håvard Larsen og det som er igjen av selskapet kjemper en knallhard kamp mot kostnadene. Det blir ikke pluss i 2004 heller.
TDC Norge tapte i fjor 163,5 millioner før skatt og renter (EBIT). Driftsinntektene holder imidlertid stand med 435,8 millioner, en nedgang på snaue to prosent til tross for at 126 ansatte forlot selskapet i fjor. Håvard Larsen som entret selskapet høsten 2002, har hatt tøffe tak, men er fortsatt ikke fornøyd.

-- Jeg er ikke fornøyd, men føler at arbeidet går i rett retning. Endringene tar lenger tid enn jeg hadde regnet med. Jeg var rett og slett litt for optimistisk og tar selvkritikk på det, sier Larsen.

Håvard Larsen, som kom fra databransjen til en telebransje han ikke kunne så mye om, siterer Arne A. Jensen i Ementor til sitt forsvar:

-- Det tar litt lenger tid for en som ikke kan en bransje, men når han har lært seg den, blir det meget bra.

Det var mange selskaper i it- og telebransjen som slet i 2002. Og mange kunne vise til kraftige forbedringer i 2003, men ikke TDC.

-- Vi ligger litt etter i den kurven, for å si det slik, sier Larsen.

Tiltakene

I fjor var det 126 personer som måtte forlate TDC Norge og de har 97 igjen. Omsetningen per ansatt har steget til 2,8 millioner per ansatt mot 1,6 millioner året før. Håvard Larsen ser for seg en økning til fire millioner per ansatt i 2004, noe som skulle tilsi at de totale inntektene skulle lande på i underkant av 400 millioner kroner.

TDC Norge har tidligere uttalt at de vill satse på de 50 største kundene for data- og teletjenester i Norge. Denne strategien er nå skrotet til fordel for de 850 største kundene.

-- Vi fant ut at de aller største ble for vanskelige å få fatt på, med mindre de går Nordisk og vi kan selge inn tjenestene på et nordisk nivå. Vi velger nå derfor å sikte litt bredere mot de 850 største selskapene, sier Larsen.

Han forteller at de nå rydder i sine nett og sine nettavtaler, noe som skal gi de en besparelse på i overkant av 10 millioner kroner.

-- Hvorfor er ikke dette blitt gjort før?

-- Det er godt spørsmål. Det er nok fordi vi er kommet lenger ned i materien. Og når vi byttet nettpartner fra Telenor til Bane Tele så kom vi over et effektiviseringspotensiale, sier Larsen.

Nedgangen i antall ansatte vil ikke få full effekt før i juni. Også i år vil nedskrivninger av nettbyggingen for noen år tilbake prege regnskapet. Håvard Larsen ser heller ikke for seg sorte tall i 2004.

-- Jeg vil ikke si når vi ser et pluss, men det blir nok ikke inneværende år, sier Larsen.

For selv om TDC Norge har opprettholdt en brukbar omsetning på halvparten av menneskene, så er de avhengig av å bruke underleverandører som Steria og Basefarm.

-- Når man i stor grad er avhengig av underleverandører, blir vel marginene ytterligere presset?

-- Det er riktig, avslutter Håvard Larsen.