- Teknologi varer like lenge som en banan

- Teknologi varer like lenge som en banan

Teknologifirmaer er borte i løpet av 18 måneder hvis de ikke forbedrer seg, hevder Sun-sjef Scott McNealy. Samarbeid er nøkkelen til å overleve.
San Francisco: På Oracle Open World lanserte Suns toppsjef Scott McNealy nye tjenestemaskiner basert på en forbedret Sparc-prosessor, bare en uke etter Sun lanserte tjenestemaskiner basert på AMDs Opteron.

Bitter lærdom

- Når du får suksess blir du lett sittende fast i en bestemt måte å gjøre ting på. Først når du får en smekk skjønner du at du må gjøre endringer, sier Scott McNealy.

Sun har gjort bitre erfaringer de seneste årene. Ved årtusenskiftet gikk de største maskinene i en kontinuerlig strøm til alle bedriftene som skulle forandre verden med sine Internett-løsninger. To år senere måtte Sun konkurrere med egne maskiner på billigsalg.

Konsekvensen er en satsning på Intel-teknologi, først ved oppkjøp av et firma som lagde spesialmaskiner basert på Intel, deretter ved å tilby tjenestemaskiner med AMDs alternative prosessor, Opteron.

Konsekvensen er en forsoning med Microsoft som ga nesten to milliarder dollar i Suns kasse. Til gjengjeld lisensierer Sun programvare fra Microsoft, eksempelvis for kommunikasjon med tynne klienter.

Sun Ray tynne klienter har Sun brukt aktivt i mange år mot egen teknologi.

Sun er blitt aggressiv. Programvare skal være gratis eller prises for innpakningen. Maskiner skal fornyes kontinuerlig.

Banan

- Teknologi har en varighet som en banan, hevder Scott McNealy.

Med det mener Scott at teknologi eller teknologifirmaer er borte i løpet av 18 måneder om det ikke skjer forbedringer. Konsekvensen er at it-firmaer må forstå at de går inn i en ny tidsalder; samarbeidsepoken.

Derfor tilbyr Sun alle sine programvareverktøy og sin Unix; Solaris, gratis eller bortimot gratis.

- Siden vi lanserte Solaris 10 har vi hatt 2,6 millioner nedlastninger. Det viser meget stor interesse. I løpet av tilsvarende tidsperiode var antallet av Solaris 9 bare en brøkdel, hevder Scott McNealy.

Håpet er å bli den ledende it-leverandøren på grunn av alle samarbeidspartnerne. Først da vil det nytte å tilby datakraft fra et it-verk (Utility). Samarbeidet med Oracle i alle disse årene er en vesentlig forutsetning.

Gjør alt

- Bare IBM og Sun gjør alt fra prosessorer til programvare. Vi bruker 2,2 milliarder dollar i året på forskning og utvikling for å sikre at vi har riktig teknologi. Med de rundt åtte milliardene vi har brukt de seneste årene, har vi fornyet selskapet, fremhever Scott McNeally.

Derfor har Sun valgt å satse på AMD. Først med datamaskiner fra Newisys i form av Sun Fire V20z og V40z. Fra forrige uke med Sun Fire 2100, 4100 og 4200.

- På våre nye maskiner kan kundene velge mellom Solaris, Linux eller Windows, forklarer Scott McNealy.

Sun Fire 4100 tilsvarer V20z, men benytter nyere teknologi som 2,5 tommers platelagre og er bedre konstruert med hensyn til strømforbruk og avkjøling. 4100 har en perforert front som leder luften over prosessorene. I tillegg kan viftene som drar inn luften, skiftes ut mens maskinen jobber.

Tirsdag 19. september lanserte Sun oppgradering til sin egenutviklete prosessor. Ultrasparc 4 har fått sin etterfølger i form av Ultrasparc 4+. Denne hevdes å yte det dobbelte av sin forgjenger med den nåværende klokkefrekvensen på 1,5 GHz.

Lanserte

De nye maskinene betegnes Sparcserver V490 ) 6900. En oppgradering skjer ved å ta ut prosessorkortet i eksempelvis en V480 og erstatte det med et nytt. På prosessorkortet sitter det også minne. Ideen er at kunden kan fortsette å bruke sin gamle maskin, men i ny tapning.

Også nye maskiner med gammel prosessor gjør det bra. Sun har laget nye tapninger av Ultrasparc III som gjør maskiner med Suns egen teknologi som Sun Fire V210, veldig konkurransedyktige.

Til sammen gjør dette at Sun er ledende på Unix i volum, klart foran konkurrentene på det norske markedet.

Til neste år kommer så Niagara, Suns spesialprosessor med åtte prosessorkjerner som skal være i stand til å bearbeide 32 programvareprosesser samtidig siden hver kjerne håndterer fire programvaretråder.

Hva slags oppgaver Niagara egner seg for er usikkert, men forbehandling av web-henvendelser er et typisk arbeidsfelt.

Sakket akterut

På datalagring har Sun sakket akterut. Bra produkter har ikke vært nok. Det er lagringsprogramvaren som ikke har vært helt topp. Det ønsker Sun å gjøre noe med.

For de største benyttes Hitachi Datas Tagmastore som hos Sun betegnes Storedge 9900. Den nyeste 9985, kan benyttes til å administrere egne og andres lagringssystemer slik de fremstår som ett arkiv.

For mellomstore behov har Sun sin egen Storedge 6900 som har fått noe tilsvarende administrasjonsmuligheter som Tagmastore på grunn av oppkjøp.

- Vi lagrer 36 prosent av alle arkiverte data i verden grunnet vårt oppkjøp av Storagetek, understreker Scott McNealy.

Målet er å samle og homogenisere alle lagringssystemene i ett tilbud, uansett leverandør.

Først etter første oktober vil Sun kunne understreke sin styrke på arkiverte data. Det skyldes EUs regler ved oppkjøp. I øyeblikket jobber Sun og Storagetek uavhengig av hverandre.