Tekstmishandling

VIL BEHANDLE TEKST: – Hvor har en som skriver tekst fingrene sine? De er selvfølgelig på tastaturet! Det finnes ingen behov for å ha en mus i nærheten når du skriver, mener Frank Johnsen. 

Tekstmishandling

Dersom utviklingen innen tekstbehandling er en indikator på hvordan informasjonsteknologi vil utvikles, så går det rett i dass.

Mange tror at utvikling og fremskritt er det samme. Det er det ikke. Fremskritt er nettopp noe som går fremover, utvikling har ikke retning. Beviset på det ligger i utviklingen innen tekstbehandling.

En kort historie: Før pc-ene dukket opp, var tekstbehandling noe som foregikk med penn og papir, skrivemaskin eller svindyre datamaskiner som kun var utviklet for å bearbeide tekst. Produsentene av disse trodde i 1982 at fremtiden så lys ut, i 1984 var flere av dem konkurs. Kongen på haugen innen tekstbehandling het Wordstar og var programvare på "mikrodatamaskiner", som det het innen Personal Computer ble det enerådende begrepet, forkortet "PC".

Siden overtok Word Perfect som det foretrukne tekstbehandlingsprogrammet, med mye mer funksjonalitet enn Wordstar. Men så fikk pc-ene Windows, noe Word Perfect-utviklerne strevde med i mange år før de fikk til. Microsoft klarte selvsagt å gjøre om sitt DOS-baserte Word til en meget elegant og funksjonsrik tekstbehandler for Windows.

Den første Word for Windows hadde versjonsnummer 2.0 For de pirkete: 2.0a og siden 2.0b og 2.0c, som antakelig er den beste tekstbehandleren ever. Jo da, Latex-freaker! Og innen tekstbehandling på Linux er det Softmaker som ruler.

Så begynte nedturen med Word 6 som var et helt nytt program, fulgt av Word 7 som igjen var skrevet fra bunnen av. Microsoft la nå mye vekt på en masse unødvendig funksjonalitet og en haug knapper. I 2007 kom første Word-versjon med Ribbon. Krøkkete å bruke, men med tusenvis at funksjoner du må gå på sterke stoffer for å drømme opp.

I dag sitter vi med Word 2016 og Word 365. Den sistnevnte "i skyen". Noe nær ubrukelig med dårligere funksjonalitet enn salige Wordstar fra 1984. Jeg finner det vanskelig å kalle dette en tekstbehandler. Det er en musebasert editor. Jo da, du kan samarbeide og legge inn videoer og hei fadderattan, men jeg vil behandle tekst!

Jeg har i sin tid snakket med teamet bak Word 2007. Jeg stilte et enkelt spørsmål de slet med å svare på: Hvor har en som skriver tekst fingrene sine?

De er selvfølgelig på tastaturet! Det finnes ingen behov for å ha en mus i nærheten når du skriver. Skal teksten behandles ytterligere for å lage aviser, web-sider, brosjyrer, presentasjoner og slikt, så snakker vi om typografi, design, desking, ombrekking og annen grafisk behandling. Det gjøres med dertil egnede verktøy.

Samme problemet møter den skrivende som blir utsatt for all verdens web-baserte input-verktøy for å få teksten sin inn i diverse ingeniørutviklede publiseringsverktøy. Ikke et vondt ord om ingeniører, men en ingeniør skal ikke bestemme grensesnitt for tekstbehandling før vedkommende har sittet og skrevet annen tekst enn html og Java i noen uker.

Jeg har utallige ganger spurt folk som lager CMS-løsninger – Content Management Systems – om hvorfor de bruker krøkkete editorer i stedet for å ta teksten fra en tekstbehandler og importere den?
Svaret er stort sett det samme, og gir meg hakeslepp hver gang: "Word lager så dårlig html". Og lignende.

Nå er jeg fristet til å trykke ned Caps Lock, men skal holde meg. Punkt 1: Html er et beskrivelsesspråk, ikke en tekst med innhold. Punkt 2: Hvis du ikke vet hvordan du kan parse et tekstdokument og legge inn de forskjellige delene i CMS-løsningen din, så fortjener du ikke å kalle deg programmerer!

Det hender når jeg kjører på med "sinna-mann-flyr-i-taket-over-elendige-tekstløsninger" at jeg blir spurt om hva i all verden vi trenger en tekstbehandler til. Ok.

Jeg skal svare:

Jeg trenger det til å skrive tekst som skal vises på skjermen øyeblikkelig. Ikke en web-greie hvor bokstavene dukker opp et sekund eller to etter at jeg har trykket en tast.

Jeg trenger det til automatisk tekst. Jeg skriver ikke "Med vennlig hilsen", Enter, Enter, "Frank Johnsen". Jeg skriver "mvh" og trykker F3. Fordi det er sånn jeg vil ha det.

Jeg trenger det til å kunne skrive noen kjappe makroer som sparer meg for jobb. Som å søke igjennom en tekst og erstatte anførselstegn med "feathers" (husker ikke hva de heter på norsk), å skrive ut alle åpne dokumenter og en haug andre ting.

Når det gjelder det siste, kan Microsoft få mere kjeft: Var det Bill Gates etter en natt på flatfylla som fant på å erstatte det enkle WordBasic med Visual Basic for Applications? Der du tidligere kunne hive i hop en makro på 20 minutter, bruker du nå en halv dag bare på å sette opp et prosjekt.

Er det noen der ute som vet om en bedre tekstbehandler for Windows enn LibreOffice? Selv vurderer jeg å betale 2422 kroner for Word Perfect i siste versjon. Jo da, den finnes.