Tele2 ute av umts-dansen

Tele2 vil ikke bygge ut et eget umts-nett i Norge. Dermed står det igjen bare to umts-operatører, Telenor Mobil og Netcom.
Tele2 vil i løpet av uka sluttføre forhandlinger med Samferdselsdepartementet om å gi fra seg umts-lisensen, melder det svenske nyhetsbrevet Telekom Online. Tele2-sjef Lars-Johan Jarnheimer sier til nyhetsbrevet at de i stedet vil leie seg inn i Telenors umts-nett.

16. september ble det nemlig kjent at Tele2 tegnet en såkalt MVNO-avtale (Mobile Virtual Network Operator) med Telenor Mobile. Avtalen muliggjør at operatørene kan bli operatører i hverandres nåværende gsm-nett og fremtidige umts-nett i Norge og i Sverige. Den spesielle avtalen var det første i sitt slag i den nordiske telemarkedet.

I konsesjonsvilkårene for umts-utbyggingen i Norge står det at det er to års oppsigelse for konsesjonen. Dersom Tele2 må betale hele beløpet betyr det at selskapet må ut med 40 millioner kroner i årlig lisensavgift. For å få umts-konsesjonen betalte Tele2 i sin tid 200 millioner kroner. Det er det økonomiske etterspillet administrerende direktør Markus Täkte nå forhandler om.

Tele2 har hele tiden kommet med svært så svulstige lovnader om selskapets umts-planer. Overfor Samferdselsdepartementet har Täkte gjentatte ganger lovet at Tele2 ville bygge hele 1.600 basestasjoner i år. Slik gikk det ikke, og dermed viderføres duopolet til Telenor og Netcom inn i umts-verdenen.