- Fem milliarder på nett

- Fem milliarder på nett

Og hundre ganger mer trafikk. Det skjer innen 2015, tror nettverkskjempen Nokia-Siemens.

Den tysk-finske tele-kolossen presenterte seg for norske presse i går, for første gang etter at fusjonen ble kjent i fjor sommer. Målt i 2006-omsetning ligger Nokia-Siemens litt etter Ericsson, men foran Alcatel- Lucent, Nortel, Cisco og Huawei. Over en milliard mennesker er i dag sammenkoblet via selskapets nettverk.

- Vi er inne i en overgangsperiode. Det er mange nye selskaper, og et nytt og intenst konkurransebilde. Vi ser også en økt teknologi-fragmentering. Vi står for og er godt forberedet på å tilby enkelhet og tydelige valg i dette villnisset, sier Volker Ziegler, selskapet direktør for regionen Norden og Øst-Europa.

Nokia-Siemens har størst omsetning i Nord-Amerika (25 mrd. euro), mens Vest- og Sør-Europa omsetter for 22 milliarder euro og Nordøst-regionen for 7 milliarder euro. Den nest største regionen er Asia og Stillehavsområdet, med en omsetning på 19 milliarder euro.

Fragmentert

Ziegler påpeker at det oppstår regional fragmentering, som krever lokale og regionale løsninger

- Vi ser for oss at fem milliarder mennesker er på nett i 2015. Vi vil ha bredbånd overalt og IP-nett på toppen av dette. Denne prosessen er i full gang. Noen av det spennende som skjer er at vi har store kontrakter på gang, blant annet i Russland og her i Norden, om IMS, altså multimedia på IP-nettet.

Tyskeren tror Nokia-Siemens er svært godt posisjonert for veksten han selv anslår.

- Vi har den mest komplette porteføljen av alle, og kan velge ut det beste og sterkeste fra begge sidene i fusjonen. I tillegg legger vi stor vekt på innovasjon. Nå er vi klare for det som måtte komme av 3G-kontrakter i Russland. Og her i Norden er vi klare når som hest dersom man ønsker å sette fart i utbyggingen av HSPA-nettet.

Nokia-Siemens ser for seg vekst drevet blant annet av fildelingsnettverkt for musikk, mobil-tv, spill og nettsamfunn.

Masseoppsigelser

Det ble allerede i fjor klart at sammenslåingen av de to selskapenes nettverksdivisjoner ville medføre store kutt i bemanningen. Det fusjonerte selskapet har i dag om lag 60 000 ansatte.

Les også: Nokia Siemens kutter 9000 jobber

Noe svar på mer detaljerte spørsmål om oppsigelser vil ikke Ziegler gi, men som vanlig når slike tema bringes på banen, hentes en bedriftsleder fram trylleordet ”synergi”:

- Hvem får den største avskallingen av ansatte?

- Vi har en sterk portefølje, en verdensledende portefølje. Det gjør at vi kan plukke det beste vi har og få en kostnadsreduksjon. Vi har allerede hat salgs-synergier. Nå skal vi se på kostnadssynergier. Jo da, vi har annonsert at vi skal kutte 1,5 milliarder euro i kostnader hvert år fram til 2010, og at det vil komme en reduksjon i bemanningen på om lag 6000 til 9000 personer.

Tyst om Norge

Det er innledet forhandlinger med de ansattes organisasjoner i Tyskland og Finland, som har de fleste ansatte, opplyser selskapets finske kommunikasjonssjef. Når det gjelder tall for ansatte eller omsetning i Norge, og om de vil bli berørt av oppsigelser, vil ikke Nokia opplyse noe som helst.

Les om: