Her er vår første Android-telefon

Her er vår første Android-telefon

HTC Magic kan bli vårt første møte med Android. Et system som spås en eventyrlig vekst i år.

Iphone har blitt svært populær blant kjøpekraftige nordmenn.

Men for noen fremstår den sexy telefonen som et putebelagt fengsel. Telefonen får mye kritikk for å være svært lukket, og det er strenge regler for hva brukerne og utviklerne som lager programmer for telefonen får lov til å gjøre.

Google vil med sitt mobile operativsystem Android, gi forbrukerne et åpnere alternativ.

LES OGSÅ: Se de beste programmene til Android-telefonen

Foreløpig har ikke nordmenn kunne kjøpt noen Android-telefon i Norge, men dette forandrer seg trolig denne sommeren.

I løpet av sommeren

Mobilselskapet HTC melder at deres Android-telefon HTC Magic snart vil være tilgjengelig i norske butikker, uten å kunne presisere når dette faktisk vil skje. Telefonen skal koste rundt 4.000 kroner uten operatørbinding.

- Vi er stolte over å annonsere HTC Magic som den første Android-mobil på det nordiske markedet, sier Peter Frølund, nordisk salgs- og markedsføringsdirektør, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Se hvordan Android fungerer i praksis

Samsung har tidligere i år sagt at deres Android-telefon I7500 vil komme i september. Ettersom HTC sier at de skal være først, er det dermed nærliggende å tro at HTC Magic i det minste vil komme før Samsung. Det ser dermed ut til at man kan kose seg med Android allerede i sommer.

Google-tjenester og spillbutikk

Android er basert på Linux, og det meste av kildekoden til systemet er helt åpent. Utviklere og brukere kan dermed gjøre mye mer med telefonen enn hva Iphone-tilhengerne kan, noe som er spesielt viktig for de mer teknologifrelste av oss.

Systemet har alle funksjoner man forventer av en smarttelefon som Iphone, og har naturlig nok tette bånd til Googles tjenester som søk, kart og epost. Den har også en programvarebutikk slik som Appstore på Iphone.

LES OGSÅ: Slik kan du bli rik av en Android-telefon

Googles mobile operativsystem kan dermed bli en solid utfordrer til andre kjemper som Apple, Windows Mobile og Blackberry-telefonene.

Spår eventyrvekst

Analyseselskapet Strategy Analytics melder denne uken at de tror på en vekst på hele 900 prosent for Googles telefonsystem i løpet av 2009. Dermed kan Android bli større enn iPhone i nærmeste fremtid.

Mye av grunnen er at Googles system på forskjellige mobiltelefoner laget av flere mobiltelefon-produsenter, mens Iphone-systemet kun kan brukes av Apples egne telefoner.

- Derfor er det bare dumt å tro at Iphone vil dominere markedet i all fremtid, mener Alex Spektor i Strategy Analytics.

- Android har definitivt potensiale til å gå forbi Iphone.

LES OGSÅ: Se gale amerikanere kjempe om Android-telefoner

Her er en video av hvordan telefonen skal fungere:

Telefoner Og Telefoni