HSDPA i praksis

HSDPA i praksis

TEST: Norge ble et av de siste landene i Europa som åpner for HSDPA i sine 3G-nett. Slik fungerer det

I midten av april tok Netcom skrittet fullt ut og åpnet sitt pilotprosjekt for HSDPA i Norge. Riktignok har de valgt den mer folkelige betegnelsen Turbo 3G, men den riktige betegnelsen er altså HSDPA (High Speed Downlink Packet Access).

Pilot

Dette er foreløpig ikke et system som hele det norske folk kan nyte godt av. Nettet er kun åpnet med 11 basestasjoner i Oslo og nærmere bestemt de som bor innenfor ring 3. Høres kanskje ikke så imponerende ut, men det er i alle fall en begynnelse og Netcom har en ambisiøs utbyggingsplan.

Den piloten som er åpnet er vil gradvis bygges ut slik at større deler av Oslo får dekning rundt sommeren. I tillegg kommer de fire største byene, samt flyplassene som ligger i forbindelse med disse. Målet for 2007 er at 22 prosent av landet skal ha dekning.

Også Telenor er i ferd med å komme ut av startgropa. Selskapet har allerede hatt tester blant annet i Asker i tillegg til området rundt sitt hovedkvarter på Fornebu. Slik det ser ut nå kommer Telenor til å kalle sin HSDPA-løsning for Super 3G.

Konkret hva Telenor velger å gjøre er noe usikkert. Foreløpig har selskapet sagt lite om sin egen tidsplan, men det faktum at Netcom nå er i ferd med å slippe teknologien løs, vil nok også medføre at Telenor kommer på banen ganske fort.

Hastigheter

Det hjelper lite hva man kaller det. HSDPA blir også kalt Turbo 3G og Super 3G, men det hjelper lite hvis man ikke har hastighetene for å bygge opp under navnet.

Netcom har åpnet for hastigheter opp til 3 Mbps, foreløpig, men vil øke dette etter hvert. Dette er til sammenlikning raskere enn det mange i dag har på en kablet bredbåndstilkobling. Netcom vil på sikt kunne tilby hastigheter helt opp mot 7 Mbps. Det er faktisk ikke så lang tid vi snakker om og noen vil nok se disse hastighetene allerede i 2008.

Netcoms maskinvare er en enkel liten usb-enhet som har plass til SIM-kort. Bortsett fra det er det ingen knapper eller innstillinger. All programvare som trengs ligger i enheten selv.

Teori er vel og bra, så vi tok med oss det utstyret Netcom selger i forbindelse med 3G-abonnement og satt oss innenfor dekningsområdet med to bærbare pc-er og en Nokia N95. Grunnen til at vi valgte å benytte to pc-er er enkel: Fujitsu Siemens Lifebook P1610 har mulighet for å sette SIM-kortet rett i maskinen uten å måtte benytte eget modem. Modemet testet vi på en separat maskin.

I praksis

Med Netcoms usb-modem var oppsettet svært enkelt. Man setter SIM-brikken i modemet og plugger usb-kabelen i pc-en. All programvare du trenger ligger i selve modemet og installasjonen starter automatisk. Når installasjonen er ferdig er det bare å skrive in pin-koden og du er klar.

Det må nevnes at programvaren foreløpig kun er tilgjengelig for Windows og det er noe usikkert når dette foreligger for Mac. I forbindelse med våre tester klarte vi å oppnå en nedlastingshastighet på i overkant av 1,4 Mbps og en opplastingshastighet på rundt 350 Kbps. Forbedringen dette medfører i forhold til standard 3G er rett og slett enorm og brukeropplevelsen er omtrent som om man sitter på en normal bredbåndstilknytning.

Da vi flyttet SIM-brikken over og satte denne rett inn i P1610 var vi noe spente på om det ville virke direkte med Fujitsu Siemens egen programvare og ikke Netcoms. Dette var overhodet ikke noe problem og nettstøtten kom opp uten problemer. Nå skal det nevnes at HSDPA i P1610 har en øvre grense på nedlastingshastighet på 1,8 Mbps så når man skrur hastighetene til 3 Mbps og oppover vil dette være en begrensning.

For vår test betydde dette ingenting og vi oppnådde nedlastingshastighetet rundt 1,3 Mbps og opplasting på 330 Kbps. I praksis betyr dette at det er liten eller ingen forskjell om du bruker Netcoms eget modem eller det som er innebygget i en pc.

Med mobiltelefon

Som sagt tok vi også med oss Nokias nye N95 som også har HSDPA-støtte. Merkelig nok har denne telefonen bedre spesifikasjoner enn Fujitsu Siemens P1610. Her er ikke HSDPA-forbindelsen begrenset til 1,8 Mbps for nedlasting. N95 støtter nedlastingshastigheter opp til 3,6 Mbps så her har du en fremtidsrettet løsning.

Nokia N95 er en av telefonene på markedet som støtter HSDPA. Den kan brukes både som modem mot pc og som enkeltstående enhet.

Her har du også en fordel ved at du, i tillegg til å bruke selve telefonen med HSDPA, også kan koble den opp mot pc-en og bruke mobiltelefonen som modem. Hastighetsresultatene vi oppnådde med denne løsningen er omtrent identiske med de vi fikk da vi brukte P1610.

Konklusjon

Vi skal være forsiktige med å trekke bombastiske konklusjoner om Netcoms HSDPA-nett. Det ser usedvanlig lovende ut og foreløpig fungerer det mer eller mindre knirkefritt. Det som selvfølgelig blir interessant å se er hva som skjer når antallet brukere i nettet øker. Hvis Netcom bygger nettet riktig burde dette også bli rimelig smertefritt, men man vet jo aldri.

Prisen er også en avgjørende faktor. Netcom Connect, som er databonnementet, har i dag en pris på 499 kroner per måned. Dette baserer seg på fri bruk. Et abonnement som begrenser seg til en datatrafikk på 20 MB per måned koster 99 per måned og har en pris på 5 kroner per megabyte. For HSDPA vil prisstrukturen bli noenlunde lik og i følge Netcom vil prisen i alle fall ikke gå opp.

B: Netcoms maskinvare er en enkel liten usb-enhet som har plass til SIM-kort. Bortsett fra det er det ingen knapper eller innstillinger. All programvare som trengs ligger i enheten selv.

C: Nokia N95 er en av telefonene på markedet som støtter HSDPA. Den kan brukes både som modem mot pc og som enkeltstående enhet.

Dette er HSDPA

High Speed Downlink Packet Access er en utvidelse av WCDMA (teknologien som 3G/UMTS er bygget på) og vil kunne levere høyytelses datakapasiteter i mobilnettene.

Den teoretiske topphastigheten ligger rundt 14,4 Mbps og er fullstendig bakoverkompatibel med WCDMA, og alle applikasjoner som er utviklet for WCDMA vil virke i HSDPA.

Dette er også en spesifikasjon støttet i 3GPP. Det er viktig å påpeke at den reelle hastigheten brukeren vil oppleve nok vil ligge i området rundt 2 Mbps. I begynnelsen, men den vil øke etter hvert som teknologien utvikles og mobiloperatørene implementerer dette.

HSDPA oppnår disse høye hastighetene på samme måte som EDGE utnytter og videreutvikler ytelsen i GPRS-nettet. Dette inkluderer tillegget av en langt mer sofistikert moduleringsmetode, feilhåndtering og en rask tilpasning til de eksisterende radiosignalforholdene.

I tillegg benytter HSDPA en meget effektiv styringsmekanisme for å bestemme hvilke brukere som benytter ressurser i nettet. En annen stor fordel man finner hos HSDPA er muligheten for avanserte teknikker når det gjelder planlegging av pakkene som sendes i nettet. I praksis betyr dette at brukerens overføringshastighet kan tilpasses de forholdene som kan oppleves i radiokanalen ved et gitt tidspunkt.

Når man er oppkoblet mot HSDPA vil brukerens utstyr periodisk sende ut en såkalt CQI (Channel Quality Indicator) som indikerer hvilken overføringshastighet brukerens utstyr kan håndtere ved de rådende radioforholdene. På denne måten har man et tett samarbeid mellom brukerens utstyr og tilpasning av det som tilbys fra nettverket mot det spesifikke utstyret til en gitt tid.

Brukerutstyret sender også en bekreftelse for hver pakke slik at nettet vet når det eventuelt skal sende pakker en gang til.

HSDPA tar WCDMA opp mot sitt fulle potensial med tanke på å tilby bredbåndstjenester og er den høyeste overføringshastigheten som er definert for mobilnettet. På samme måte som EDGE øker effektiviteten sammenliknet med GPRS, øker HSDPA effektiviteten sett i forhold til WCDMA.

I og med at effektiviteten og datahastighetene øker kan HSDPA tilby helt nye og langt mer krevende applikasjoner. I tillegg kan man støtte et langt høyere antall brukere i og med at HSDPA kan håndtere over den dobbelte kapasiteten i forhold til WCDMA.

LES OGSÅ: Rålekker tavle-pc med HSDPA