Milliardtap for Telenor

Milliardtap for Telenor

Telenor tapte 1,2 milliard kroner i omsetning på fasttelefoni i 2006, inkludert bredbåndstelefoni. Dobbelt så mange ringer over nett som for ett år siden, men dette skaper ikke tilsvarende inntekter.

Post- og teletilsynet la i dag fram telekomstatistikken for 2006. Tallene viser en svak vekst i året som har gått. Totalt ble det omsatt for 31,1 milliarder kroner, som er en vekst på 1,45 prosent fra året før.

Pilene peker derimot bratt oppover for kunder som tar i bruk bredbåndstelefoni. Her var økningen på over 100 prosent, fra 166 078 kunder i 2005 til 360 650 i 2006. Hele 22 prosent av kundene har fasttelefon fra før, mens snart en av tre bredbåndsbrukere har begynt å telefonere over nettet.

LES OGSÅ: Usikkert for billigere feriemobil

Det er verdt å merke seg at PTs statistikk bare teller kundeforhold til norske leverandører, som det for øvrig var hele 76 av ved tampen av 2006. PT teller ikke med Skype, og dermed er den reelle utbredelsen av ip-telefoni er trolig en god del større enn statisikken viser.

Tall som faller

Men dette reflekteres overhodet ikke i omsetningen. PTs tall for fasttelefoni inkluderer nå bredbåndstelefoni. Det ble i 2006 omsatt fasttelefoni for totalt 8,6 milliarder kroner i privat -og bedriftsmarkedet. Det er en nedgang på hele 1,6 milliarder fra 2005, eller 18,6 prosent.

LES OGSÅ: Slik sikrer du ip-telefoni

Telenor har en markedsandel av totalomsetningen i fasttelefoni på 73 prosent, ifølge PT-tallene. Det betyr at Telenor mistet 1168 millioner kroner i omsetning på fasttelefoni i 2006.

Av de andre leverandørene er Tele 2 størst i privatmarkedet, med en andel av fasttelefoni på 18 prosent prosent. Telio har åtte prosent.

LES OGSÅ: PT klar for flytting

- Mobil kompenserer

Telenors informasjonssjef for bedriftsmarkedet, Arild Johannessen, vil ikke kommentere de nye omsetningstallene konkret.

- Vi legger fram resultatet for første kvartal 4. mai. Før det kan vi ikke kommentere økonomi, sier Johannessen.

Han er likevel trygg på at innntektstap vil kompenseres.

- I forhold til spådommene har jo veien mot fasttelefoniens død vært langsom. Vi har fortsatt 1,5 million abonnenter på fasttelefoni. Ellers tror jeg at en forflatning på sikt vil oppveies av vekst i mobilmarkedet, sier Johannessen.

LES OGSÅ: It-sjefer frykter ip-telefoni

Flate mobiltall

Og mobiltallene stiger fortsatt, men ikke så bratt lenger. Det er nå en mobilutbredelse på 108 prosent. Hver kunde sender i snitt 1067 sms-meldinger, og i alt ble det sendt 5,2 milliarder sms-meldinger i Norge i 2006.

For bildemeldinger er det derimot full stagnasjon. Som i 2005 gikk det bare 20 MMS-meldinger fra hver kunde i 2006. Pt-direktør Willy Jensen kommenterer dette slik:

- Det må være noe med teknologien som ikke er bra nok. Jeg har prøvd og det gikk dårlig.

Telefoner Og Telefoni