Ny omgang for Telenor

Ny omgang for Telenor

Regjeringen i Thailand vil se på alle mobilkonsesjonene i landet. - Det er en fordel for oss hvis alle betaler likt, sier Esben Tuman, Telenors kommunikasjonsdirektør i Bangkok.

Regjeringen i Thailand, som overtok makten 19. september 2006 etter et statskupp, vil gjennomgå mobilkonsesjonene i landet. Grunnen er at siden konsesjonene ble godkjent er det gjennomført en del endringer i kontraktene. Disse endringene må nå også godkjennes av regjeringen. I tillegg betaler de ulike selskapene ulik prosentandel for konsesjonene.

Dette gjelder også Telenors datter Dtac, som har over 13 millioner abonnenter i landet. Selskapet risikerer å betale mer i konsesjonsavgift etter den nye godkjenningen. Dtac betaler nå 25 prosent av omsetningen, og det kan bli 30 prosent.

- Det er andre selskaper som betaler mindre enn oss. Jeg ser det som er fordel for oss når alle må betale likt, sier Esben Tuman, Telenors kommunikasjonsdirektør i Bangkok, til Computerworld.no.

LES OGSÅ: Mer utenlandsk for Telenor

- Ønsker ikke kaos

I motsetning til det Dagens Næringsliv slår opp stort i dagens avis, er ikke konsesjonene tatt fra mobilselskapene. I en rapport som thailandske myndigheters juridiske avdeling (Council of State, COS) har sendt til regjeringen, kan endringer i mobilkonsesjonene gjøre at de må godkjennes igjen. Men rapporten stadfester også klart at de opprinnelige konsesjonene fremdeles er gyldige.

Landets informasjonsminister, Sittichai Pookyaiudom, har i anledning av rapporten forklart at de nå vil se på endringene som har blitt gjort etter at de ulike konsesjonene har blitt godkjent.

- Det er helt klart at dette vil ikke ha noe å si for vår aktivitet her. Det er ingen som mister kontrakter, ingen som ikke kan ringe eller noe sånt. Regjeringen har gjort det veldig tydelig de ikke ønsker å gjøre det vanskelig for noen av partene, sier Tuman.

Sittichai har forklart at de ikke vil stikke kjepper i hjulene for teleoperatørene i Thailand reforhandlingene av konsesjonene foregår.

- Vi vil ikke gjøre noe som kan skape kaos i telebransjen. Regjeringen har ingen intensjoner å ta konsesjonene tilbake, sier informasjonsministeren ifølge Financial Times.

Analytiker Arild Nysæther understreker at markedsaktørene i Singapore, der Dtac er notert, ikke tolket nyheten som negativ.

– Dtac steg på børsen i Singapore i går da dette ble kjent. Så de lokale spillerne, som vi antar forstår seg på dette, så altså ikke på dette som dramatisk, sier han til Hegnar.no.

Flytter sentralt

Telenor flyttet sitt asiakontor fra Singapore til Bangkok i en omorganisering for å gi det mer tyngde.

- Det var viktig for oss å være tilstede i et av de landene vi har aktivitet i, sier Tuman, som startet på i Bangkok 1. april.

Telenor har gjennom sine døtre 40 millioner kunder i Asia, blant annen i Thailand, Pakistan, Bangladesh og Malaysia. Det er en økning på hele 70 prosent i løpet av de siste 12 månedene.

- Det er en enorm vekst. Derfor er det viktig at vi er tettere opp på aktivitetene her, sier Tuman.

LES OGSÅ: Tele2 velger bort Telenor