Slik er hsdpa i Sverige

Slik er hsdpa i Sverige

I går åpnet den svenske mobiloperatøren Tre en langt raskere variant av 3g-nettet. Her er førsteinntrykket fra våre naboer.

Mobiloperatøren Tre sitt nye mobilnett bygget på teknologien High-speed downlink packet access (hsdpa) ble i går tilgjengelig i Stockholm og utrullingen vil skje fortløpende i resten av landet gjennom hele 2007.

Våre kolleger i IDG Sverige benyttet gårsdagen til å sjekke om mobilnettet gir den hastigheten som loves. Tre hevder at hsdpa vil gi kundene overføringshastigheter på inntil 3,6 megabit megabit i sekundet, men i praksis går det ikke like raskt.

LES OGSÅ: 100 megabit i 3G-nettet

Testet med TCP (Transmission Control Protocol) og programmet Tptest var snitthastigheten for nedlasting 1,72 Mbps og for opplasting 351 Kbps .

Fakta:
Hsdpa - High-speed downlink packet access. Teknologien bygges rundt UMTS for å øke hastigheten på samme måte som EDGE gav raskere dataoverføring i GSM-nettet.

Første generasjon hsdpa har en teoretisk overføringshastighet på 1,8 Mbps (megabit i sekundet), mens andre generasjon øker farten til 3,6 Mbps.

For hver ny generasjon skal den teoretiske hastigheten dobles. Den fjerde generasjonen skal derfor gi en overføringshastighet på 14,4 Mbps.

Mer informasjon finner du her

Ved bruk av UDP (User Datagram Protocol), som blant annet benyttes for overføring av video og ip-telefoni, steg hastigheten til 3,03 Mbps for nedlasting og 381 Kbps for opplasting.

Fem ganger raskere

Sammenlignet med det vanlige 3g-nettet (umts) er hdspa altså fem ganger raskere for både mottak og sending av data via tcp. Med udp øker forskjellen til henholdsvis åtte og seks ganger.

Ytelse er imidlertid ikke bare snakk om overføringshastighet. En annen viktig faktor er responstiden, eller hvor lang tid det tar og transportere en datapakke frem og tilbake til en server.

Ved å pinge en server hos Sunet hundre ganger fikk testpersonene en gjennomsnittelig forsinkelsestid på 65 millisekunder. Med vanlig 3g (umts) tok det 265 millisekunder, altså fire ganger så lang tid.

Men selv 65 millisekunder er likevel det dobbelte av en typisk forbindelse i et trådløst nettverk.

10x til neste år

Allerede i løpet av første kvartal 2007 skal Tre innføre en enda raskere av hsdpa som dobler den teoretiske nedlastingshastigheten til 7,2 Mbps. Data vil imidlertid ikke kunne sendes raskere enn med dagens variant.

Og ifølge Tre skal alle deres produkter (pc-kort, usb-modem og en ruter) som takler 3,6 Mbps også fungere med dobbel hastighet.

700 kroner måneden

Det raskeste abonnementet hos Tre koster i dag 700 svenske kroner i måneden og gir tilgang på ubegrenset datatrafikk i Sverige. Nøyer du deg med en maksimal (teoretisk) nedlastingshastighet på 1,8 megabit i sekundet reduseres prisen til 500 kroner.

I produktutvalget til Tre inngår blant annet Motorolas hsdpa-telefon Razr V3xx, HTCs smarttelefon Tytn (som kun takler en hastighet på 1,8 Mbit/s) samt en trådløs ruter fra Ericsson. Ruteren kan benyttes som en trådløs basestasjon for å dele en hsdpa-oppkobling mellom flere brukere hjemme eller på kontoret.

Mobiloperatøren samarbeider dessuten med Fujitsu Siemens som har flere bærbare pc-er underveis med integrert støtte for hsdpa og en egen plass sim-kort under batteriet. Dette gjelder blant annet Lifebook E-serien.

Les mer om mobilt bredbånd i Kunnskapssenter

Les om: