Smarte assistenter

Smarte assistenter

TEST: Smarttelefoner blir stadig mer populære. Vi har sammenligner seks av de mest aktuelle modellene i to forskjellige prissegmenter.

Nøyaktig hva som får flere av oss til å gå til innkjøp av smartmobiler, er ikke godt å vite. Mobilen spiller en betydelig rolle i jobbsammenheng i dag. Mobilen er ikke lenger et apparat bare til å ringe med. I dag skal en mobil være en personlig assistent som skal planlegge og organisere elementer som kontakter, møter, gjøremål og så videre.

I tillegg skal den være et kommunikasjonsverktøy. På bakgrunn av dette kan vi med stor sikkerhet si at mobilen er blitt en viktigere del av hverdagen. Kanskje er det derfor at flere ønsker en mer anvendelig mobil?

Mobil bredbåndsdekning

Da vi sist testet mobiltelefoner i PC World Norge, hadde det gått nøyaktig ett år siden tredje generasjon mobilnett var blitt lansert i Norge. Vi testet de første mobilene med støtte for EDGE og UMTS. Konklusjonen vi trakk da, var at UMTS-dekningen var dårlig, og var primært for folk i de aller største byene her i Norge. EDGE-dekningen var derimot vesentlig bedre, og selv om EDGE er noe tregere enn UMTS, er det et kurant alternativ for mennesker utenfor de større byene.

Akkurat i det vi trodde at UMTS-dekningen skulle forbedres ytterligere, slik at enda flere skulle få tilgang til UMTS-nettet, får vi vite av Telenor, at utbygningen av UMTS-nettet er ferdig i henhold til konsesjonsavtalen. Hva dette betyr i praksis for fremtidig utbygging av UMTS-nettet, er ikke godt å si, men vi frykter at det betyr at UMTS-dekningen ikke blir bedre enn det den er i dag i distriktene. Dessverre. Kort oppsummert kan vi si at dersom du har tilgang til UMTS-nettet der du bor i dag, er du heldig – har du ikke dekning, vil du neppe få det i fremtiden heller. Dette er kanskje spesielt viktig når det gjelder kommende oppgraderinger av UMTS-nettet som for eksempel HSDPA, som vil sørge for økt hastighet i nettet.

Vårens vakreste eventyr: HSDPA

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) er navnet på en teknologi som vil gi økt båndbredde i UMTS-nettet. Teoretisk nedlastingshastighet i første omgang blir 1,8 Mbps – men teknologien kan skaleres videre til 3,6 Mbps, 7,2 Mbps og 14,4 Mbps. Når dette vil skje, vet vi ikke, men at det vil skje er helt sikkert. HSDPA er spesielt viktig i situasjoner der rask nedlastingshastighet er viktig.

NetCom ble altså den første operatøren i Norge til å lansere teknologien her i Norge. Telenor vil på sin side ikke gå ut med dato for når selskapet vil lansere HSDPA til sine kunder, men selskapet står fast på at det vil skje i 2007. Det er ventet at det vil skje rett etter sommeren. Da skal både dekningen og hastigheten være bedre enn tilbudet fra NetCom.

Som vi har sagt tidligere, en ting er å lansere en teknologi, en annen ting er å gi brukerne tilgang til den. Derfor er vi spente på hva både Telenor og NetCom er villig til å gjøre for at flere personer får tilgang til tjenesten (HSDPA).

Wimax – mobilt bredbånd til distriktene

Wimax er navnet på en konkurrerende teknologi til HSDPA. Wimax blir betegnet av mange som 4G – vi vet ikke helt om denne betegnelsen er 100 prosent korrekt. Formålet med Wimax er å tilby et høyhastighets mobilnett over lange distanser. Teknologien skal levere så høy hastighet at det skal kommunisere med tradisjonell kablet dsl-teknologi. Det skal være mulig å levere 10 Mbps over 10 kilometer. Kilder som vi har vært i kontakt i Telenor sier at selskapet ser på Wimax som en støtteteknologi for områder som ellers ikke har tilgang til et mobilt bredbånd.

Det interessante med Wimax er at det skiller seg ut fra andre kommunikasjonsteknologier som vi finner i telebransjen, ved at det er et it-selskap som står bak utviklingen av teknologien, og ikke et tradisjonelt telekomselskap. Det er prosessorprodusenten Intel som angivelig skal stå bak Wimax, som også omtales som 802.16.

Vi vet at Telenor har lisens på seks frekvensblokker i et eventuelt fremtidig Wimax-nett. Vi vet også at flere norske bredbåndsleverandører sitter på frekvensblokker i Wimax-nettet, deriblant NextGenTel. Wimax blir derfor en teknologi som kan sørge for at tradisjonelle bredbåndsleverandører begynner å konkurrere med mobiloperatører på deres «hjemmebane». Det kan bli spennende med hensyn til tjenester og pris.

Ny Windows Mobile fra Microsoft

Programvaregiganten Microsoft avduket versjon seks av Windows Mobile under 3GSM-konferansen, som gikk av stabelen tidligere i år. Nyhetene i Windows Mobile 6 (WM6) finner du her.

Microsoft lovet at de første produktene med WM6 ville dukke opp på markedet i løpet av sommeren. I denne testen rakk vi kunn å testet ett produkt med denne versjonen av operativsystemet, men når dette leses er trolig flere modeller i salg med WM6.

Et tema som interesserer mange, er naturligvis mulighetene for å oppgradere fra tidligere versjoner av Windows Mobile til den siste utgaven. Mange sitter allerede på smartmobiler av nyere dato, og er naturligvis spente på om produsenten vil levere en oppgraderingspakke. Slik det ser ut i dag, vil noen av produsentene tilby dette, mens andre produsenter ikke vil gjøre det. Vi har fått bekreftet at HTC vil tilby oppgradering til følgende modeller: P3300, P4350, S620, Tytn, og X7500. Fujitsu Siemens har bekreftet overfor oss at selskapet ikke vil tilby WM6 til sin Loox T-serie. Samsung sier at selskapet vil tilby WM6 til selskapets i600 modell. HP er en annen aktør som har bekreftet at selskapet ikke vil tilby en WM6-oppgraderingspakke til eksisterende Ipaq-kunder.

Neste side: Telefoner til under 4000 kroner

.