Telenor kan sitte på infrastruktur i all evighet

Telenor kan sitte på infrastruktur i all evighet

EU vil ha slutt på telemonopolene. I Norge forvalter Telenor teleinfrastrukturen så bra at Post- og teletilsynet mener de kan eie den i all evighet..

EU-kommisjonær Viviane Reding vil tvinge markedsdominerende gamle telemonopoler til å splitte nettverk og tjenester. De tidligere nasjonale monopolistene, som fikk bygge og eie teleinfrastruktur, får fremdeles markedsfordeler ved å sitte på denne.

Men i Norge er ikke det et problem, mener Post og Teletilsynet.

- Reding kan ikke være bekymret for Norge, fordi det ikke er et problem med aksess og diskriminering. I Norge er dette regnskapsmessig skilt ut. Telenor har gjort en bra jobb og vi ser ingen grun til å endre på dette, sier Willy Jensen i PT.

Jensen diskuterer telekom-relaterte saker ofte i internasjonal sammenheng, og fremmer den norske løsningen som eksempel.

- Ja, vi har påpekt måten dette er ordnet i Norge mange ganger, sier Jensen.

LES OGSÅ: Trege teleaktører melker markedet

Bedre enn Sverige

Ikke alle er helt enig med Jensen. Telenor-konkurrent Ventelo er ikke misfornøyd med situasjonen, men ønsker seg heller en annen organisering.

- Ideelt sett så ville vi ha en fristilling av dette. Vi har en opplevelse om at Telenors salgskanal har fortrinn, sier Per Morten Torvildsen, korsernsjef i Ventelo.

Torvildsen er derimot fornøyd med hvordan Telenor håndterer infrastrukturen innenfor de rammene de har.

- Jeg må si at Telenor er langt flinkere i enn det vi opplever i Sverige. Jeg mener Telenor Jara reelt er opptatt av å forvalte infrastrukturen på en riktig måte, sier han.

I evighet

Det betyr at selv om Reding og EU rasler med sablene, ser ikke situasjonen i Norge ut til å endre seg med det første.

- Det er noen land som ikke har ordnet dette bra, mens andre har det. I Sverige holder de på å se på hvordan Telia kan skille ut infrastruktur. Men selvfølgelig holder vi godt øye med Telenor, sier Jensen.

Betyr det at hvis Telenor fortsetter på denne måten, kan de i prinsipp sitte på infrastrukturen i all evighet?

- Ja, det er riktig, avslutter Jensen.

LES OGSÅ: Vil oppløse telemonopoler

Telefoner Og Telefoni