TEST: Altibox - Fiberdrømmen?

Drømmer du om fibertilknytting fra en av Altibox-leverandørene? Vi har testet løsningen i over tre år.

Publisert Sist oppdatert

Mange av selskapene som bygger ut fibertilknytning til husstander i Norge baserer seg på en teknisk plattform fra Altibox. Selskapet, som har sitt utspring i energiselskapet Lyse, har vært en pionér på dette området i Norge. De fleste Altibox-partnerne er også energiselskaper, som allerede sitter på kabelstier i området de opererer, hvilket gjør det lettere å gå i gang med utbygginger. Selskapet har også gått inn i det danske markedet, og man forventer å kunne passere 200 000 kunder om ikke lenge.

For mange er det spesielt den raske internettforbindelsen som har fått oppmerksomhet når det gjelder fibertilknytning. Løsningen er imidlertid mer enn bare bredbånd, og tv-biten kan på sikt vise større fordeler enn den gjør i dag, etter hvert som trenden går mot HD-sendinger som krever høyere båndbredde og interaktive tjenester, som blant annet filmleie. Teknologisk sett vet vi ikke hvilke tjenester og behov for båndbredde man kan se for seg noen år fram i tid. Slik fiberteknologien er har man muligheter for svært høy båndbredde nå i utgangspunktet, og båndbredden kan på sikt gjøres høyere uten å legge ut mer eller ny fiberkabel.

Bredbånd

Rask bredbåndsforbindelse vil for mange være gulroten for å få innlagt fibertilkobling. Altibox-leverandøren som undertegnede benytter, EB, har i dag testkunder med 1 Gbps-forbindelse. Raskeste tradisjonelle abonnement er 100 Mbps, men Altibox annonserte tidligere i år at de vil starte å levere 200 og 400 Mbps til kunder om ikke lenge. For de fleste vil valget stå mellom 10 eller 30 Mbps. 50 Mbps og høyere blir nok for mange vanskelig å forsvare prisen på. At det er entusiaster som kan være villig til å betale, ser vi ikke bort i fra, men per i dag vil behovene til de fleste være godt dekket av en 30 Mbps-forbindelse.

Bredbåndshastigheten er symmetrisk. Dette betyr at man har samme hastighet både på mottak og sending, og man kan ha høy belastning inn uten at det påvirker hastigheten ut. Bruker man telenettet, har ADSL2+ en hastighet på opptil 20 Mbps. Men dette er for nedlasting – for sending av data er hastigheten gjerne under 1 Mbps. Legg også merke til «opptil» – for mange vil avstanden til sentralen gjøre at hastigheten i praksis blir langt lavere. En del kabel-tv-aktører kan levere tilsvarende hastigheter, eller enda høyere. Men de fleste kabel-tv-abonnenter har for dårlige kabler til videre kapasitetsutvidelser, og infrastrukturen ellers er også sjelden bygd for å håndtere hastigheter på 20 Mbps eller mer.

Hvor viktig uthastighet er, varierer med hvilket bruk man har. En del vil kunne leve med at det noen gang tar litt lang tid å få sendt e-post med bilder til familie eller lastet opp bilder til for eksempel en fotoprinttjeneste. En del brukere av P2P-fildelingsnettverk vil naturligvis være henrykt over bedre båndbredde. Men også for hjemmekontoret kan det være behov for å overføre større mengder data begge veier. Til nettbasert sikkerhetskopiering vil det også være svært nyttig med god opplastingshastighet. For en del husstander vil det også være mange brukere som samtidig benytter nettet, og også her vil det på sikt kunne bli nye tjenester og bruksområder som krever høy båndbredde i begge retninger.

Et eksempel kan være hvis du skal sende 10 bilder fra et moderne kamera, så kan bildene raskt være 5 megabyte hver. Med en ADSL2+-forbindelse vil det kunne ta 8-10 minutter, mens det selv med den tregeste forbindelsen til Altibox tar under minuttet (forutsatt raske nok tjenester for sending).

Hastighetsmessig har hastigheten for undertegnedes 30 Mbps-linje ligget på 32-33 Mbps. Velger man 10 Mbps-linje og har tv- og ip-telefoni i tillegg får man automatisk 15 Mbps uten tillegg i prisen.

Stabilitetsmessig har erfaringene med vår Altibox-tjeneste vært meget gode, og det kan vel omtrent ikke huskes et driftsbrudd i perioden for bredbåndsforbindelsen. Undertegnede har hatt hussentral uten integrert ruter eller wlan-aksesspunkt. Det er imidlertid aktører som også leverer Altibox med dette, men vi har ikke erfaring med den løsningen. Undertegnede er uansett av dem for foretrekker å kunne bruke en egen høykvalitets og teknologisk oppdatert ruter – uten de komplikasjoner og ekstrakonfigurasjon løsninger med ruter bak ruter kan gi.

Altibox tilbyr også online lagringsplass som kan være hensiktsmessig for sikkerhetskopiering og bildelagring. Prisene på disse tjenestene er imidlertid ikke så konkurransedyktige som en del andre aktører. Riktignok får man 5 gigabyte inkludert i grunnprisen, og for noen kan det være nok til de viktigste dataene. Man kan også se bildene man lagrer via webtjenesten via dekoder/PVR på TV. For spillere kan det nevnes at Altibox har en rekke egne spillservere for mange populære spill.

LES OGSÅ: HD-video for bedriftsmarkedet fra Altibox

IP-telefoni

Altibox inkluderer også to fasttelefonabonnementer. At det er ip-telefoni man benytter, merker man ikke, og i motsetning til flere tradisjonelle fast-ip-telefoni-løsninger er det ingen adaptere, omkonfigurasjon av bredbåndsruter eller dårlig talekvalitet og hakking på grunn av at andre benytter bredbåndslinjen hardt. Ip-telefoni-biten har dedikert båndbredde og kobles til telefonuttakene på hussentralen. Det er to tilkoblinger med hvert sitt nummer. Eventuelt kan man splitte en tilkobling for å ha flere telefoner tilknyttet samme nummeret.

Talekvaliteten har for undertegnede vært upåklagelig, og jeg kan ikke huske at det noen gang har vært driftsbrudd som vi har merket noe til for telefondelen. Rent prismessig finnes det konkurrenter som legger seg lavere, men sett opp imot prisen for totalpakken og kvaliteten på tjenesten synes vi prisen er konkurransedyktig.