LTE: 4G-utbyggingen dreier seg nå mer om å nå ut til flere enn om å øke hastigheten. Arkivfoto fra mobilmessen i Barcelona. (Foto: Toralv Østvang)

LTE: 4G-utbyggingen dreier seg nå mer om å nå ut til flere enn om å øke hastigheten. Arkivfoto fra mobilmessen i Barcelona. (Foto: Toralv Østvang)

4G-hastigheten synker

Veksten i 4G-hastighet har stanset opp og er til og med for nedadgående i verdens mest modne it-markeder.

Det er det britiske teleanalyseselskapet Opensignal som melder dette. Selskapet utfører omfattende målinger av hastighet, dekningsgrad og signalstyrke i trådløs dataoverføring verden rundt.

Dette er ikke nødvendigvis dårlige nyheter, heter det i omtalen av rapporten hos Mobile World Live, som utgis av mobiloperatørenes globale bransjeorganisasjon GSMA. Det er også et tegn på at 4G er i ferd med å nå et modent nivå i den teknologiske LTE-utviklingen og at fokus nå er i ferd med å skifte fra hastighet til utbredelse, altså å gi flest mulig tilgang til 4G.

Hastigheten ned

I den nyeste rapporten om status for LTE-teknologien basert på målinger av 4G-trafikken i 77 land mellom juli og september, fastslår Opensignal at hastigheten er i ferd med å gå nedover i landene som har en gjennomsnittlig 4G-hastighet på mer enn 20 megabit per sekund.

Samtidig fastslo selskapet at ingen nye land er kommet inn i «40 Mbit/s-klubben» siden den foregående rapporten. Dessuten var tallet på land med 30 Mbit/s gjennomsnittlig nedlastingshastighet gått ned fra 14 til 13. Og mens det for seks måneder siden var 45 land med gjennomsnittshastighet på 20 Mbit/s eller høyere, var tallet i siste rapport sunket til 42.

I mange av de mindre utviklede markedene blir stadig flere 3G-brukere konvertert til 4G-nivå, heter det. 

Les om:

Telekom 4G