- 100 megabit blir standard

- 100 megabit blir standard

Noen få nordmenn er så heldige de kan benytte seg av 100 megabit bredbånd.

For en uke siden skrev Computerworld at mens våre svenske naboer får stadig større tilbud på 100 megabitslinjer, mener aktørene i Norge at nordmenn ikke trenger det med det første. For de store nettleverandørene holder det med rundt 25 megabit. Energibedriften Lyse tilbyr et 50 megabit-abonnement for hele 1450 kroner pr. måned.

Men det viser seg at vi tok feil. I Oslo er en del borettslag som er knyttet til fibernett. På disse nettverkene tilbyr minst to leverandører, Dataguard og Hafslunds Bredbåndservice, 100 meganitslinjer til privatkunder.

Prisene er ikke så ille heller, selv om det er et stykke oppover fra svenske 275 kroner pr. måned. Dataguard tar 799 kroner pr måned for supernettet, men kundene får 100 megabit begge veier, altså både ved ned- og opplasting. Dataguard har kjørt dette tilbudet helt fra slutten av 2006. Hafslund Bredbåndservice, som startet for 12 uker siden med tilbudet, er ni kroner billigere, men har en bindigstid på ett år.

LES OGSÅ: 100 megabit til 275 kroner

Noen titalls abonnenter

Det er foreløpig ikke mange som kan benytte seg av disse tilbudene. Asbjørn Myklebust, forretningsutvikler i Dataguard, regner med at selskapet nå dekker rundt 1200 husholdninger. Ikke mange av har 100 megabitslinjer.

- Vi har bra dekning med alle våre abonnementer, rundt 500. Antallet 100 megabitslinjer ligger vel mellom fem og ti prosent av våre bredbåndskunder, altså noen titalls, sier Myklebust til Computerworld.

Hafslunds talsmann, Geir Gulbrandsen, bekrefter at det er interesse for høyhastighetslinjene.

- 100 megabit kun har vært solgt i en kort periode på ca 12 uker, og allerede nå har 2-3 prosent av kundene tegnet seg opp med denne kapasiteten. Produktet er tilgjengelig for de aller fleste som er kunder av Bredbåndsservice i dag, opplyser han.

LES OGSÅ: Gir én milliard til mobildekning

Gaming og torrent

I Norge er det lite tilbud på tjenester som trenger slike hastigheter. Men det er mange som har behov for det likevel, mener leverandørene.

- Det er jo helt opplagt det er en del folk som er interessert i det, mye data- og it-folk bruker det mye. Men også gamere synes dette er viktig, eller folk som driver hjemmekontor og skal drifte løsninger, sier Myklebust.

Dataguard bruke mye ressurser på å legge inn mørk fiber til borettslag.

- Vi har et helt åpent nett som brukeren kan benytte seg av etter ønske. Mange av de andre leverandører i Norge setter begrensinger, sier Myklebust.

Mangelen på gode kommersielle tjenester gjør at fildeling står for det meste av trafikken .

- Trafikken har eksplodert etter innføring av BitTorrent. Torrent-trafikken tar rundt 85 prosent av all kapasitet på nettet. Film, musikk, og særlig tv-serier er store når det gjelder nettrafikk, sier han.

Ifølge Myklebust vil behovet for mer linjekapasitet øke.

- Jeg er ganske sikker på at 100 megabit vil bli standard om noen år, sier han.

LES OGSÅ: Mobil-tv kan koste en milliard

Les om:

Telekom