Mobil surfing (Illustrasjonsfoto: Istock)

SPÅDOM: Rask mobilteknologi øker mest ifølge Ericssons nyeste rapport om framtiden for mobilmarkedet. (Foto: Istock)

150 millioner 5G-mobilabonnement i 2021

Ericsson spår om utviklingen av mobilmarkedet de neste seks årene.

Det er i den nyeste utgaven av Ericsson Mobility Report vi kan lese hvordan selskapet ser for seg utviklingen av mobilmarkedet fram til 2021. Her finner vi blant annet spådommer om at neste generasjons mobilteknologi – 5G – vil begynne å bli utbredt til den tid, med 150 millioner 5G-abonnementer, at den globale datatrafikken forventes å være tidoblet fra i dag, med video som den viktigste trafikkdriveren, og at fastlands-Kina kommer til å gå forbi USA som verdens største LTE-land.

For Europas del sier rapporten at forskjellene mellom nye og avanserte markeder kommer til å bli mindre i perioden. Alle europeiske land har minst 3G-nettverk nå, og de fleste har også lansert LTE-nett. For LTE er Vest-Europa ledende, mens Øst-Europa har hengt litt etter, på grunn av senere tildelinger av radiospektrum for denne anvendelsen.

Stor trafikkøkning i Europa

Totalt spår Ericsson en svært beskjeden vekst i antallet mobilabonnementer i Europa fram mot 2021. Her forventes det at de 1,15 milliarder abonnementene i 2015 skal øke til 1,25 milliarder ved utgangen av 2021, noe som utgjør en årlig vekstrate på kun 1 prosent.

Miksen av abonnementstyper kommer imidlertid til å endre seg kraftig, og i 2012 spår Ericsson at det kommer til å være svært få GSM/EDGE-abonnementer (2G) igjen i verdensdelen. Samtidig mener de at også WCDMA/HSPA (3G) kommer til å gå kraftig tilbake, mens LTE/5G skal øke kraftig i perioden, slik at ved utgangen av 2021 skal omtrent 60 prosent av alle mobilabonnementer i Europa være LTE/5G.

Denne dreiningen til langt raskere transmisjonsteknikker kommer også til å gjenspeile seg i trafikkmengden framover. Ericsson mener å vite at den totale mobiltrafikken i Europa kommer til å nå 11 Exabytes (EB – et tall med atten nuller bak seg) per måned i 2021, noe som betyr en årlig vekstrate på 45 prosent fra 2015-nivået. Samtidig spår Ericsson at datatrafikken per aktive smartmobil kommer til å øke fra 1,8 Gigabytes (GB) per måned, til 13 GB per måned i 2021.

Les hele rapporten her.

Telekom