4G-nettet er åpnet

4G-nettet er åpnet

Rigmor Aasrud fikk 4G-modem av August Baumann i Netcom.

I dag ble 4G-nettet åpnet av Netcom i Oslo, omtrent samtidig som det ble åpnet på en tilsvarende pressekonferanse av Teliasonera i Stockholm.

Til stede i Oslo var en haug pressefolk, et knippe Netcom-mennesker samt fornyingsminister Rigmor Aasrud. Sistnevnte fikk med seg et modem etter å ha holdt tale om fortreffeligheten av lanseringen.

Modem kan kjøpes allerede i dag, og 4G-nettet dekker to tredeler av Oslo. Mangelfull tilgang på fiber til basestasjonene har gjort at resten av Oslo ikke får full dekning før på nyåret. I løpet av 2010 skal også Trondheim, Bergen og Stavanger, og områdene rundt Oslo få 4G-tilgang.

Hastigheten er formidabel. Du får mellom 20-80 mbit/s, mens makshastigheten i teorien er 100. På dagens pressekonferanse fikk Netcom opptil 90 mbit/s, og demonstrerte at en mp3-fil tok ett sekund å laste ned, samtidig som det også ble demonstrert at HD-film kan strømmes uten store problemer. Netcom vil også markere dagens lansering med å strømme HD-filmer på storskjerm ved Oslo S og i Bogstadveien.

I praksis forventer Netcom hastighet på 10-20 mbit/s i nedlasting og 5-10 i opplasting. I uavhengige fartstester har Computerworld oppnådd 15-16 mbit/s i nedlastingshastighet på henholdsvis Grønland og Aleksander Kiellands plass.

4G-abonementet vil koste 699 kroner i måneden, men de som bestiller nå får bruke det helt gratis ut mars neste år. Du må kun betale én krone for både et 4G-modem og et 3G-modem. 4G-modemet kan du altså bruke i Oslo, mens du må svitsje til 3G-modem idet du drar ut av byen. Årsaken er at det ikke har kommet på plass noe kombinert modem ennå, men det vil komme tidlig i 2010.

Dekningskart er på plass, og kan beskues her.

Les om:

Telekom