4G til alle i 2012

4G til alle i 2012

NetCom bytter ut hele mobilnettet. Om to år vil 95 prosent av befolkningen ha 3G, mens samtlige byer, kommunesentre og store hyttefelt skal få 4G.

NetCom gjør nå sin største satsning noensinne for å øke dekningen og hastigheten i sitt nett. Ved å bytte ut alt utstyret i basestasjonene, bygge nye basestasjoner og ta i bruk helt nye og langtrekkende frekvensområder, vil andelen nordmenn som kan få 4G øke fra 12,5 prosent i dag (Oslo), til 89 prosent i 2012. Samtidig vil nesten hele Norge få 3G-dekning, med den raskeste standarden på 21 Mbps. Vi snakker om en økning i 3G-dekningen fra 80,6 prosent til 95 prosent, noe som betyr at du ikke lenger må bo i en stor by for å få 3G-dekning.

- Vi skal bygge og levere 3G i alle norske byer, tettsteder og hyttefelt. Og alle byer, kommunesentre og store hyttefelt vil få 4G. Vi teppelegger Norge med dekning, fortalte dekningssjef Tommy S. Johansen på en pressekonferanse.

LES OGSÅ:

TEST: Superfart i mobilnettet

- Dette er vår største satsning noensinne. I 2012 vil vi ha 4G-dekning i 89 prosent av Norge, med hastigheter på opptil 150 Mbps, forteller administrerende direktør August Baumann. Han snakker da om de teoretiske hastighetene som defineres av de aktuelle standardene som benyttes. I praksis vil brukerne opplevde hastigheter på 15-80 Mbps, hastigheter NetCom kommer til å garantere kundene sine, ifølge Baumann.

PC World Norge har testet dagens 4G-løsning i Oslo Sentrum, og man oppnår typisk rundt 40-60 Mbps på nedlasting, og rundt 10 Mbps på opplasting. Disse hastighetene vil om et par år bli tilgjengelig over hele landet, ifølge NetCom.

Milliardoppgradering

Gigantoppgraderingen koster rundt 1 milliard kroner. Noe av årsaken til at NetCom kan gjøre dette nå, er at teknologien som trengs for å bygge siste generasjon såkalte «multimode» basestasjoner er blitt billigere. Dette er basestasjoner som takler mange ulike teknologier, fra 2G og 3G til 4G i ulike frekvensområder. Samtidig har NetCom gjort store investeringer i infrastruktur gjennom det siste året.

De nye multimode-basestasjonene gir bedre dekning, bruker mindre strøm og krever mindre plass, samtidig som driftskostnadene er lavere. Basestasjonene vil også gi enda bedre sikkerhet for brukerne (bedre krypteringsteknologi og autentisering, osv.).

- Det vi nå gjør, er å bygge fremtidens mobilnett. Det vi har nå dekker bare dagens behov, sier teknisk direktør Jon Christian Hillestad. Han forteller at nettet de nå bygger er ett hundre prosent nytt, «ende til ende». Samtidig oppgraderes kjernenettet, og man fortsetter å rulle ut fiber til basestasjonene. Mens NetCom tidligere har benyttet utstyr fra mange ulike leverandører i hver basestasjon, ønsker selskapet nå å inngå avtaler med utstyrsleverandører som kan levere all teknologien samlet. Hvilken eller hvilke leverandører som får i oppgave å bygge nettet, er foreløpig ikke avklart.

Nye frekvensområder gir større rekkevidde

Noe av det som gjør at det er mulig å oppnå så god dekning som det NetCom nå har planer om, er at 4G-teknologien (LTE) kan kjøres på mange ulike frekvensområder. Ved å ta i bruk frekvensområdet 800 MHz, vil man oppnå rundt fire ganger så stor rekkevidde på signalene som med dagens 4G på 2600 MHz. Det betyr at også grisgrendte strøk kan få 4G-dekning, uten at man behøver å plassere mastene like tett som med 4G på 2600 MHz.

LES OGSÅ:

Netcom med 4G i Norge

I de store byene kommer man til å benytte frekvensområdene 900 og 1800 MHz til 2G, 2100 MHz til 3G (UMTS) og 2600 MHz til 4G. I de 50 største byene kommer man i tillegg til å benytte LTE over 1800 og 800 MHz. Distrikts-Norge og hytter vil få 2G-dekning via 900 MHz, 3G-dekning via 900 MHz og 4G-dekning via 800 og 1800 MHz.

Baumann forteller at man fremover vil differensiere mye mer på hvilke hastigheter man får, i forhold til hva man betaler, litt som man kjenner fra den tradisjonelle bredbåndsverdenen. Betaler man mer, får man høyere hastighet og mulighet til å laste ned mer.

LES OGSÅ:

Telenor vil varsle - slipper bøter

Det er ikke bare 3G- og 4G-dekningen som blir bedre. Ifølge Hillestad skal rekkevidden også på 2G øke med 15-20 prosent, og økt følsomhet skal også gi bedre dekning innendørs. I dag har 99 prosent av Norges befolkning 2G-dekning, i 2012 vil dette ha økt til 99,7 prosent.

Les om:

Telekom